Norra Station

Arbetet att bebygga Norra Stationsområdet är ett gigantiskt projekt som berör både Stockholm och Solna och ska pågå fram till 2025. Här ska byggas bostäder och kontor, på Stockholmssidan ca 3000 bostäder och 13000 arbetsplatser. Projektet är så stort och innefattar så många olika delar att jag säkert får anledning att återkomma till det i fler blogginlägg i framtiden.

Bilder på byggområdet vid Norra Station tagna från Wenner-Gren Center.
November 2010.

Rent generellt är jag positivt inställd till projektet. Ska man bygga någonstans så är det på ett gammalt spårområde. Debatten har heller inte handlat om byggprojektets vara eller icke vara, den har handlat om hur man ska bygga och enstaka delar inom projektet. Det kommer att bli tätare och högre än det som byggts tidigare i Stockholm. De planerade husen ska bli tolv våningar istället för sju som hittills varit det traditionella. Det är kanske bra med tolv våningar men själv skulle jag inte vilja bo på nedre botten i ett sådant område.

Tors torn är det som debatterats mest. De två tornen ska bli 145 meter höga och placeras på Torsgatan. Att bygga två så höga torn som totalt förändrar stadsbilden är ingen bra idé. I debatten sägs ofta att man måste bygga på höjden för att få plats med fler bostäder och på så sätt råda bot på bostadsbristen men i tornen ska det inte bli bostäder. Det ska istället bli hotell med 450 rum och "lokaler för verksamhet med inriktning mot life science", vad nu det är för något. Först säger politikerna att man måste bygga högt för att få plats med många bostäder men när man sedan bygger högt så blir det hotell och kontor. Även den som är mest positiv till höga hus måste erkänna att logiken haltar.

Värt att notera är också att alla bilder som visar hur tornen kommer att se ut visar ljusa solbelysta fasader. Man får aldrig se bilder på de enorma svarta siluetter som kommer att kasta sin skugga över stan när man ser tornen i motljus.

En annan debatt som förs och där jag är för ett bevarande är Klocktornet från 1924 och den gamla stationsbebyggelsen. Stora delar av stationsbebyggelsen är tyvärr redan riven. Jag har hört olika bud om Klocktornet ska få vara kvar eller inte. Att bevara de gamla husen borde vara en självklarhet. De är relativt små i förhållande till hela projektets storlek så det är inte så att exploateringsgraden minskar särskilt mycket av att låta dem vara kvar. De utgör också en historisk länk bakåt i tiden som påminner om vad området använts till tidigare. Sen måste det ju naturligtvis finnas kvar gamla stationsbyggnader i ett område som heter Norra Station, allt annat vore ju fånigt.

 
Klocktornet med omgivning, Oktober 2010

Kommentarer
Postat av: a-lotten

Jag vill inte heller ha de historiskt fula tornen med sin totala närvaro över hela Stockholm. Argumentet att de inte innehåller bostäder försöker byggbolagsknektarna på nätet saluföra som att då har man mer yta till bostäder... vilket är korkat när man ser på planen över Hagastaden. Om man hade byggt normala kvaretsformer istället för smala kilar så hade man mycket väl kunnat lägga ett kontorshus i varje kvarter om man velat och haft bostäder med. Problemet med hela diskussionen r att man vill egentligen inte bygga höga hus i staden - inte ens byggbolagen- men man vill höja våningstalet med 2-4 våningar på nybyggen i staden för att på så sätt få in pengar. Det handlar inte alls om omtanke för att fler skall bo i staden. Politiker vill sätta sitt namn under den lilla tid de härskar - allt medan övriga betalar för dem. Hur skulle det vara att bygga ut staden istället??

2011-04-10 @ 11:19:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0