Gästskribent: Stockholms små märkvärdigheter

Jag har fått en ny text från en gästskribent. Gästskribentens text nedan handlar om några av alla de små sevärdheter som finns runt omkring oss i Stockholms innerstad. De finns ofta på platser där mängder med människor dagligen rör sig men oftast skyndar vi bara förbi dem utan att se dem eller ens känna till dem.

Stockholms små märkvärdigheter

Vissa vill ha höga hus så att turisterna har nått att titta på och andra vill ha multiarenor döpta efter banker. Men Stockholm är redan fullt av märkvärdigheter, både stora och små. Vi lämnar Slottet och Slussen därhän och tittar på några av dem. En del självklara, andra sådana som vi går förbi varje dag utan att se eller utan att förstå.

Följ med på en stadsvandring från söder till norr.


Vi passerar en av stadens lungor, koloniträdgårdarna i Tanto. Att promenera runt här när vädret är fint är underbart oavsett årstid. Är det inte fantastiskt att det finns utrymme för sånt i Stockholm? Det är också en av anledningarna till att Södermalm är så attraktivt. Ett stenkast från storstadens puls finns en oas med röda stugor och vita knutar.



Nästa bit av Stockholm värd att uppmärksamma är inte så stor. Sänk blicken i korsningen Drottninggatan - Strömgatan precis efter Riksbron vid Riksdagshuset. Här sitter en hemlös, tiggande räv. Det är en av Laura Fords statyer i en serie med hemlösa djur. Det är jobbigt att vara räv i stan.


En bortglömd Stockholmsdetalj finns på en av stadens mest besökta platser. I ena änden av Centralhallen i Stockholms central finns den här vackra jordgloben. Det är en dricksvattenfontän i Jämtlandskalksten. Det är synd att den inte är igång. Nu fungerar den mest som hållplats för gamla kaffe latte-muggar. Putsa upp den och sätt på vattnet. Det kan ju inte kosta så mycket.

Vi tar utgången mot Vasagatan. Höj blicken och notera det vackra taket och de speciella lamporna. Riktigt fint om man tar sig tid att titta.

Stockholm är fullt av portar och dörrar i alla dess former. Ta en titt på t.ex. Odengatan 37. Det är en vacker port med sina träsniderier, sitt glas och sin sten.


I korsningen Hudiksvallsgatan - Hälsingegatan kan vi se de här roliga bänkarna.


Går vi vidare till Hälsingegatan 49 och återigen höjer blicken kan vi se Gustav Sandbergs staty "Vattenbärerskan". Den är placerad på det tidigare kyltornet till Apotekarnes Mineralvattenfabrik. Kul att veta och värt att uppmärksammas.


Vi rör oss ner mot Norra Stationsgatan. Här tar innerstaden slut men ett nytt område håller på att växa fram på det gamla stationsområdet. Vi tar chansen att titta på Stationshuset från 1924 med sitt klocktorn. Snart är det för sent. Byggnaden hade kunnat bli en symbol för det nya området och markerat gränsen mellan den nya och den äldre staden. Det hade utgjort en fin kontrast till den moderna bebyggelsen. Men så blir det inte. Den röda tegelbyggnaden ska rivas och klocktornet flyttas. När man planerar ett helt nytt område borde man rimligen kunna ta hänsyn till äldre märkesbyggnader. Den nya bebyggelsen kunde tydligen inte ligga 25 meter längre norrut.

Det kanske blir fler vandringar på jakt efter små märkvärdigheter. Väl mött!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0