Expeditionsbyggnaden vid Norra Station

Den 90 år gamla expeditionsbyggnaden vid Norra Station lever farligt och dess dagar är tyvärr snart räknade. När tvillingbyggnaden Klockhuset revs i mitten av februari väckte det en stor ilska hos stockholmarna, större än vad politikerna räknat med. Många politiker fick ett yrvaket uppvaknande, alla skyllde på alla och ingen ville ta ansvar för beslutet. Folkpartiet gick ut med ståndpunkten att expeditionsbyggnaden borde sparas. Stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius kände sig också tvungen att lova en återuppbyggnad av klocktornet, dvs själva tornet, inte resten av huset. Tornet blir en kopia byggd på en annan plats som en "konstnärlig utsmyckning". Det ursprungliga teglet ska användas men eftersom det legat ute till försäljning på Blocket måste staden köpa tillbaka det. Hela historien är lika snurrig som det låter.


Expeditionsbyggnaden vid Norra Station, Maj 2014

Men det tar inte slut där. Nu när medias intresse svalnat har nämligen Folkpartiet ändrat sig om expeditionsbyggnaden och godkänner att den rivs. Att politikerlöften har kort hållbarhet är ingen överraskning men här tog det inte ens 3 månader för dem att helt ändra uppfattning. Då sa Björn Ljung, ledamot för FP i Stadsbyggnadsnämnden att "Jag godkänner inte att huset rivs". Nu säger han att uttalandet var ett sätt att trycka på för ett bevarande att klocktornet. Det klocktorn som alltså redan var rivet när uttalandet gjordes. Det är byggandet av kopian han syftar på när han pratar om ett bevarande. Men en uppbyggd kopia av tornet kan aldrig ersätta att hela huset rivits.


Ett av de nya husen i Hagastaden, Maj 2014. Notera att huset, precis som många andra kontorshus, fått en glaslåda på taket vid gaveln.

Att bygga bostäder väger i politikernas ögon tyngre än att spara kulturhistorisk bebyggelse. De säger att expeditionsbyggnaden skulle tränga undan 173 bostäder om den fick stå kvar. I hela Hagastaden ska 5000 bostäder byggas och vem som helst som tittar på expeditionsbyggnaden inser att den inte är så stor att den skulle ta upp plats för 173 lägenheter. Ett av Hagastadens nya hus har redan byggts. Det innehåller inga bostäder och har en mycket större volym än expeditionsbyggnaden. Att skylla på att den lilla expeditionsbyggnaden tränger undan bostäder är bara undanflykter. Det verkliga skälet är förmodligen att stadens politiker inte vill bevara byggnaden och att det skulle bli alldeles för dyrt att ersätta byggherren för brutna avtal. Jag önskar att politikerna någon gång kunde lära sig att tänka efter före. Men när antalet bostäder reduceras till siffror i statistiken förloras känslan för Stockholm och kontakten med dess förflutna. Stockholms historia och dess äldre byggnader betraktas numera bara som en "konstnärlig utsmyckning".

Tillägg: Expeditionsbyggnaden revs den 10 maj, bara fyra dagar efter att det här inlägget publicerades.


Kommentarer
Postat av: M1

Här är en läsvärd text om hur det kunde ha blivit. Varför tänkte man inte längre?

http://www.ravjagarn.se/blogg/2014/05/men-varfor-tankte-man-inte-lite-langre/


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0