Men de gamla då?

När röststarka grupper och ekonomiska intressen styr politiken bli den svaga gruppen av äldre människor många gånger lidande. Deras problem hamnar ofta i medial skugga. Men att lösa deras problem skulle också hjälpa andra.

Det talas ofta om bostadsbristen och då speciellt bland unga och studenter. Det är en röststark grupp som politikerna gärna talar om och till. Vad som inte nämns lika ofta, mer än någon gång ibland, är bristen på äldreboenden. Det gäller inte bara i Stockholm utan i många av landets kommuner. Gamla och sjuka människor är inte lika bra på att föra sin talan. När äldre inte får plats på ett äldreboende tvingas de bo kvar hemma trots att de i många fall är för skröpliga för att klara det. Det leder inte bara till onödigt lidande utan också till att många bostäder inte passar den som bor där.

Bostadsbristen beror inte bara på antalet bostäder utan på att befintliga bostäder används fel. Om fler äldre fick flytta till ett boende som passar dem skulle bostäder som inte passar dem kunna användas av andra. Flyttkedjors effekt är begränsad men det skulle utan tvekan öka rörligheten på bostadsmarknaden. Nyligen presenterade politikerna i Stockholms Stad en plan om att bygga 40 000 bostäder fram till år 2020. Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) tänker sig att det ska öka rörligheten, men rörligheten ökar inte om man bygger mer av samma sak. Om han tänker efter lite kan rörligheten delvis uppnås genom att bygga äldreboenden. Den äldre befolkningen blir nämligen allt större.

Varför satsas det då inte mer på att bygga äldreboenden? Svaret är nog lika enkelt som självklart. Det är mer lönsamt för byggbolagen att bygga bostäder som kan säljas eller hyras ut dyrt. Det är mer lönsamt för kommunen att sälja mark till byggbolag än att bygga äldreboenden som sedan ska drivas. Äldreboenden är en kostnad.

Kommentarer
Postat av: Grannens

Bra synpunkter. Stämmer med vad kringboende yttrat i samrådsförfarandet och också skönhetsråd o kulturminnesvårdare. Att riva 30 år ungt hus för att få in dubbelt så mycket kontorsyta - inte bostäder- det är miljövansinne o förbättrar inte miljön runt Katolska domkyrkan o Medborgarplatsen.

2016-07-27 @ 15:29:16
Postat av: Anonym

Bra blogg du skriver! Jag håller helt med om att de äldres behov ofta kommer i skymundan. I Stockholm lägger man ned äldreboenden trots att befolkningen bara blir äldre och som du skriver - har ofta dåligt anpassade lägenheter. En del blir som fångar i sina hem då huset de bor i saknar hiss etc etc. Jag upplever att politikerna som styr över stadens utveckling har tappat greppet. Man sneglar på städer i USA och verkar ibland ha New York som förebild!/ Kajsa

2016-09-25 @ 00:08:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0