Kvarteret Loen

Ombyggnaden av kvarteret Loen är ett av de största pågående innerstadsprojekten i Stockholm. Kvarteret ligger vid Drottninggatan och ingen som på senaste tiden passerat platsen kan ha undgått att se bygget. Det är Statens Fastighetsverk som bygger om ett kvarter där regeringskansliet har kontorslokaler. Jag har inget emot att man bygger om kontoslokaler. De slits och måste byggas om för att passa nya behov. Det är inget konstigt med det. En ljusgård byggs också för att ge ljusare lokaler. Våren 2012 ska allt vara klart.

Det jag har synpunkter på är att man samtidigt bygger på tre våningar på kvarteret. Det är ingen stor sak kan tyckas men det är just husens höjd som är i fokus när kvarteren i City debateras. Här sker i skymundan en höjning som kan vara normgivande. Gatorna i området, Drottninggatan inte minst, är i många fall smala, mörka och ogästvänliga. Högre hus gör inte saken bättre.

 
Kvarteret Loen i korsningen Drottninggatan - Jakobsgatan. Mars 2011


Kommentarer
Postat av: A-Lotten

Att bygga om och renovera kan absolut vara ok, men just det här huset är lite viktigt eftersom det ger en föraning om postmodernismen med sina upptill rundade fönster - Nils Tesch är arkitekt. Man brukar slentrianmässigt säga att man kan göra vadsomhelst med byggnaderna från Cityregleringen eftersom de saknar värde - det var precis vad man sade om de byggnader man rev för att bygga dessa. Håller med dig i att bygga på är ett minus, det blir ännu mörkare.

2011-04-10 @ 10:49:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0