Kista Galleria

Kista Galleria är redan utbyggd men är ändå viktig att skriva om eftersom det ger en förståelse för hur debatten om gallerior uppkommit och varför det blivit så känsligt med nya gallerior.

Kista Centrum som det ursprungligen hette byggdes 1977 och blev Kista Galleria i samband med en total om- och utbyggnad 2002. Då utökades gallerian på både höjden och bredden. En ytterligare utbyggnad gjordes 2008-2009. Här finns nu 180 butiker och restauranger, ett flertal tillhör de stora butikskedjorna.

I Sollentuna, bara en pendeltågstation bort, finns ytterligare en galleria. Den är ursprungligen från 1976 men byggdes ut kraftigt för något år sedan. På gångavstånd från Sollentuna Centrum finns köpcentrumet Stinsen som 2009 också utökades kraftigt. När alla vill ha del av konsumenternas pengar och bygger ut kan jag inte låta bli att undra hur stor kakan egentligen är . Eftersom det vid nästan varje större ombyggnad i Stockholm numera planeras in en galleria blir det stora antalet gallerior direkt löjligt.

Vad är då nackdelen med gallerior? Jo, att man vänder på stadsrummet och bygger in det som borde vara ute. Man privatiserar den offentliga miljön och när gallerian stänger så stängs också den. En del av staden blir stängd och låst och den som ska till andra sidan måste gå runt.

Eftersom det är dyrt med gallerior blir hyrorna höga och om de som Kista Galleria har öppet sent blir det också dyrt med personal. Det gör att mindre butiker har svårt att klara kostnaderna och det blir de stora kedjorna som har råd att vara där. Den likriktning det medför mellan olika gallerior är det som numera ofta får mest kritik.Bilden ovan är Kista Torg fotograferat från tunnelbanestationen. Bilden under visar Kista Galleria på andra sidan stationen. Vilken av bilderna visar den trevligaste miljön?
Kommentarer
Postat av: M

Bilderna är verkligen talande. En riktig ögonöppnare. Jag hoppas att många ser detta.

2011-06-13 @ 20:43:03
Postat av: Travel in Uzbekistan

Smith, it is a great post thanks for posting it!

2013-03-15 @ 05:27:35
URL: http://travel-in-uzbekistan.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0