Rosenlundsparken

Rosenlundsparken på Södermalm är ytterligare en av Stockholms parker som ska bli mindre pga ny bebyggelse. Nya bostadshus med ca 200 lägenheter planeras i parkens västra del. Det är den mest dramatiska och vilda delen av Rosenlundsparken med stora höjdskillnader, klippor och mycket träd. Fågelsång hörs bland träden. Förutom bostäderna ska också en förskola, garageplatser och ett café inrymmas i husen. Förskolan ska ersätta en befintlig förskola på platsen som ska rivas om planerna genomförs. Den plats där förskolan står idag ska visserligen bli en del av parken men det är inget stort område och det blir platt och inte alls lika varierande i sin utformning som nu.


Rosenlundsparken, April 2012

När kvarteret kring Skrapan i andra änden av parken bebyggdes med ca 750 nya bostäder härom året rustades Rosenlundsparken upp i och med det ökade trycket från de många fler människor en så kraftig exploatering leder till. Tydligen struntade man i den del av parken som nu ska byggas bort. Därför är den sliten och anses vara otrygg. Det ses som ett skäl att bebygga den. Varför inte istället rusta upp den delen av parken också? Nu kommer istället det som blir kvar av parken att slitas av ännu fler människor i ett område som redan är mycket tätbefolkat.


Illustration över den planerade bebyggelsen i parken. (De vita husen.) Bild: Åwl Arkitekter

Jag tror att planerna på att bygga här redan fanns när bostäderna kring Skrapan byggdes. Men genom att presentera ett planerat projekt åt gången istället för allt samtidigt får man folk att svälja en bit i taget och undviker på så sätt massiva protester.


Kommentarer
Postat av: M1

Ytterligare grönska på Södermalm försvinner. Rosenlundsparken, Tobaksmonopolet, Högalidsparken, Johan Helmich Romans park och Lilla Blecktornsparken ska alla krympa eller försvinna helt.Låt Söder ha kvar sina parker, det är dessa som gör stadsdelen så fin.

2012-04-23 @ 21:06:40
Postat av: Björn Lindström

Lägg av staden! Detta orörda ställe är toppen för pulkaåkning, djurliv, rastning av hundar m m + att vi måste ha en del träd kvar som renar var luft lokalt på söder. Allt kan inte vara planerat i minsta detalj...

Rusta upp förskola samt bollplan istället.

2013-04-13 @ 12:41:42
Postat av: Torben

Jag bor vid Rosenlundsparken. Jag tycker dock i stora delar att förslaget är bra. Vi behöver nya bostäder på söder, och den delen av parken kan bebyggas utan att det blir någon vidare försämring jämfört med idag. Däremot är det vansinne att bygga ett ICA kvantum där istället för småskalig handel eller bostäder. Vi har ett överflöd av matbutiker i närheten. Bara inom ett fåtal minuters gångväg finns ICA folkungagatan, ICA Gillet, Hemköp södra station, Coop Södra station, Willys Götgatan, Lidl folkungagatan, Lidl Magnus Ladulås, Coop Extra, ICA riddaren, Hemköp Ringen, och ICA ringen. Det är 12 matbutiker... Det räcker så.

2014-06-11 @ 10:18:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0