Dagens bild


Östra Järnvägsgatan mot Norra Bantorget, Oktober 2012

Bilden är tagen från Kungsbron och visar Östra Järnvägsgatan i nordvästlig riktning mot Norra Bantorget. På gatans vänstra sida syns två relativt nybyggda hus. Längst bort Clarion Hotel Sign som öppnade 2008 och närmast kontorshuset Kungsbron, även kallat Mentorn 1, färdigställt året efter.

De här husen är tillsammans med Stockholm Waterfront och Kungsbrohuset en bit bort de första delarna i det blivande området Västra City där hela spårområdet ska däckas över och bebyggas. Kontorshuset Kungsbrons fasader åt de andra hållen ser ganska bra ut men mot Östra Järnvägsgatan har både det och hotellets fasader samma storskaliga formspråk som bankpalatsen byggda för 50 år sedan. Har arkitekter, stadsplanerare och politiker inte lärt sig någonting av tidigare misstag? Är det därför de nu upprepas?

Och så är det jag som kallas bakåtsträvare...


Kommentarer
Postat av: Corus

Ja, det är verkligen inte ett lyckat resultat. För att vara en så central gata så är den helt död. Det hade varit önskvärt att utveckla även gatulivet när man tog tag i den här platsen. Nu får den bara en karaktär av transportled. Rätt synd.

Däremot är storskaligheten är bitvis rimlig när man bygger mitt i staden. Det finns ett behov av stora byggnadsvolymer i city och det stör definitivt ingen i det här området. Har man problem med det så rekommenderar jag att man flyttar till mindre städer.

2012-10-07 @ 19:57:33
Postat av: Kalle

Eller så kan man om vill ha storskalighet flytta till en större stad... Håller dock med dig till viss del -just denna del av staden tycker jag man kan tillåta större byggnadsvolymer och kanske också högre byggnader, så länge det görs på ett bra sätt. Den klaustrofobiska känsla som ovanstående bild ger är allt annat en lyckad. Större byggnader gör sig bra vid torg, parker och breda avenyer (Förutsatt att arkitekturen i sig är bra, men det är en annan fråga).

2012-10-10 @ 13:34:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0