Södermalm

 
Södermalm, våren 2002. (Klicka på rutorna för att se förstoringar.)

Jag hittade en bild över Södermalm tagen när jag flög luftballong våren 2002. Man kan se på bilden hus Södermalm såg ut då och vad som då byggdes. Jag har markerat det med röda rutor. Jag har också markerat en del av de byggprojekt som planeras nu.

Vid Skanstull kan man se hur Clarion Hotel håller på att byggas. 

Bakom Bofills båge, nära Medborgarplatsen, ser man hur huset där Skatteverket nu sitter håller på att byggas om.

Vid Ringvägen längst till höger på bilden finns ännu inte det hus som nu stänger in husen innanför och vid Högbergsgatan har huslängan som är inklämd mellan Högbergsatan och Högbergsbacken ännu inte byggts. Mer om den i ett senare blogginlägg.

Hammarby Sjöstad tillhör egentligen inte Södermalm men området syns på bilden och är idag nästan helt förändrat med nya bostadshus.

Skatteskrapan har ännu inte byggts om till studentbostäder och till väster om den finns en låg byggnad som idag är ersatt med höga hus tätt intill varandra och husen runt omkring.

Halva Fatbursparken är idag uppgrävd för arbetet med Citytunneln. Citytunneln är ett projekt jag kommer att återkomma till i framtiden.

Planerade projekt som syns på bilden är Göta Ark och Tobaksmonopolet som jag tidigare skrivit om. Andra planerade projekt som jag kommer att återkomma till är det underjordiska garaget vid Södermalmsskolan och givetvis det hett omdebatterade Slussen.
Skatteverket Slussen Garage Göta Ark Hammarby Sjöstad Clarion Hotel Skrapan Ringvägen Högbergsgatan Tobaksmonopolet Fatbursparken


Påverka politiker

När det är val har våra politiker en tendens att bli mer intresserade av vad människor tycker. Egentligen är de naturligtvis inte mer intresserade än vanligt, de vill bara vinna valet. Men även mellan valen kan man som vanlig medborgare tvinga politikerna att lyssna och ibland faktiskt få dem att ändra sig. Se bara vilket båk det blev om planerna för det ombyggda Slussen. Tack vare att mängder av människor uttryckte sin åsikt har nu förslaget arbetats om. När det nya förslaget ställs ut är det fritt fram att ha åsikter om det också.

Jag har själv skrivit e-post till förra stadsbyggnadsborgarrådet Kristina Alvendal och vid ett annat tillfälle lämnat synpunkter på ombyggnaden av Göta Ark. Tidigare här på bloggen har också publicerats ett brev skickat till nuvarande stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius.

När det gäller stadens utveckling behöver du inte vara rädd för att vara en rättshaverist. Skicka dina åsikter till berörda politiker och tjänstemän. Skicka inte bara till de i Stadshuset utan också till politikerna i din stadsdelsnämnd. Adresser går ofta lätt att hitta på Stockholms Stads hemsida, annars kan man alltid chansa på [email protected]. Gör din röst hörd, det finns inget en politiker fruktar mer än en ilsken opinion.

Viktigt att tänka på när man skriver till någon är att man som brevskrivare alltid ska vara hövlig. Att häva ur sig okvädningsord och oförskämdheter motverkar bara sitt syfte. Då är det bättre att artigt och vänligt framföra sina åsikter med väl underbyggda argument. Det är också viktigt att skriva under sitt brev så att mottagaren vet vem som skriver. Det visar också att man står för sina åsikter. En anonym brevskrivare är lättare att avfärda som en bråkstake.

Så sitt inte hemma och muttra utan gör din röst hörd. Du är inte ensam om dina åsikter.

Göta Ark

Vid Medborgarplatsen ligger det sk Göta Ark-huset. Det är en kontorsbyggnad från 1980-talet som ägaren GE Real Estate nu vill bygga om. Enligt planer som ännu inte är klara ska det ombyggda huset innehålla kontor, affärslokaler, dvs en galleria och en bostadsrättsförening. Ombyggnaden kommer att göra huset större på både höjden och bredden. Det ska byggas ut mot Fatbursparken och den sneda fasaden mot Högbergsgatan ska rätas ut.

Vy från söder respektive norr med de planerade tillbyggnaderna markerade med färg.

Nyligen avslutades utställningen där planerna visades upp. För att senare ha möjlighet att överklaga ett beslut måste man lämna synpunkter till Stadsbyggnadskontoret medan utställningen pågår. Sagt och gjort, jag satte mig och skrev ner mina åsikter om byggplanerna som jag sedan i sista stund skickade in.

De gick i huvudsak ut på att huset inte bör bli större. Det är redan smala gator i området och att göra Högbergsgatan ännu smalare skulle göra det betydligt mörkare för de som bor mittemot huset. Jag gissar att det var de boende där som var anledningen till att den sneda fasaden byggdes från början och den anledningen finns kvar.

Jag invände också mot att klä huset med en glasfasad. Det är snyggt och trevligt när det är mörkt med ett glittrande hus men ack så mörkt och trist det ser ut när det är ljust ute. Då är det bättre att ha en ljust putsad fasad som på kvällen är belyst. Att bygga en ny galleria på platsen är inte heller någon bra idé eftersom det alldeles i närheten redan finns tre stycken.

Göta Ark-huset, December 2010


Högbergsgatan med Göta Ark-husets sneda fasad till vänster i bild.

Norra Station

Arbetet att bebygga Norra Stationsområdet är ett gigantiskt projekt som berör både Stockholm och Solna och ska pågå fram till 2025. Här ska byggas bostäder och kontor, på Stockholmssidan ca 3000 bostäder och 13000 arbetsplatser. Projektet är så stort och innefattar så många olika delar att jag säkert får anledning att återkomma till det i fler blogginlägg i framtiden.

Bilder på byggområdet vid Norra Station tagna från Wenner-Gren Center.
November 2010.

Rent generellt är jag positivt inställd till projektet. Ska man bygga någonstans så är det på ett gammalt spårområde. Debatten har heller inte handlat om byggprojektets vara eller icke vara, den har handlat om hur man ska bygga och enstaka delar inom projektet. Det kommer att bli tätare och högre än det som byggts tidigare i Stockholm. De planerade husen ska bli tolv våningar istället för sju som hittills varit det traditionella. Det är kanske bra med tolv våningar men själv skulle jag inte vilja bo på nedre botten i ett sådant område.

Tors torn är det som debatterats mest. De två tornen ska bli 145 meter höga och placeras på Torsgatan. Att bygga två så höga torn som totalt förändrar stadsbilden är ingen bra idé. I debatten sägs ofta att man måste bygga på höjden för att få plats med fler bostäder och på så sätt råda bot på bostadsbristen men i tornen ska det inte bli bostäder. Det ska istället bli hotell med 450 rum och "lokaler för verksamhet med inriktning mot life science", vad nu det är för något. Först säger politikerna att man måste bygga högt för att få plats med många bostäder men när man sedan bygger högt så blir det hotell och kontor. Även den som är mest positiv till höga hus måste erkänna att logiken haltar.

Värt att notera är också att alla bilder som visar hur tornen kommer att se ut visar ljusa solbelysta fasader. Man får aldrig se bilder på de enorma svarta siluetter som kommer att kasta sin skugga över stan när man ser tornen i motljus.

En annan debatt som förs och där jag är för ett bevarande är Klocktornet från 1924 och den gamla stationsbebyggelsen. Stora delar av stationsbebyggelsen är tyvärr redan riven. Jag har hört olika bud om Klocktornet ska få vara kvar eller inte. Att bevara de gamla husen borde vara en självklarhet. De är relativt små i förhållande till hela projektets storlek så det är inte så att exploateringsgraden minskar särskilt mycket av att låta dem vara kvar. De utgör också en historisk länk bakåt i tiden som påminner om vad området använts till tidigare. Sen måste det ju naturligtvis finnas kvar gamla stationsbyggnader i ett område som heter Norra Station, allt annat vore ju fånigt.

 
Klocktornet med omgivning, Oktober 2010

RSS 2.0