Att bygga hus i trä - glöm inte riskerna

Att bygga höga hus i trä blir allt populärare. Ofta är det miljöskäl som driver utvecklingen. När fler strävar efter att vara miljövänliga blir det på modet att bygga även höghus i trä. Det finns många fördelar med utvecklingen men i den positiva anda när alla rusar åt samma håll tenderar riskerna att glömmas bort eller avfärdas alltför lättvindigt. Brand är den stora faran.

Att bygga höga hus mer eller mindre helt i trä har blivit populärt de senaste åren. Fördelarna är flera och framförallt är det klimatet som anges. Trä anses vara det bästa byggmaterialet sett ur klimatsynpunkt, till skillnad från betong och stål som orsakar stora utsläpp av koldioxid. (1) Att bygga hus i trä har blivit på modet och miljöfördelarna används också som ett argument för att motivera, ibland onödig, nybyggnation. Det gäller tex nybyggnationen av ett kontorshus av trä i Kista.


Illustrationsbild från arkivet. Flerbostadshus som påbyggnad i trä under uppförande.

Bara för att det är populärt att bygga i trä och för att det finns många fördelar får inte riskerna glömmas bort. En av de stora riskerna med trähus är brand. I en intervju i Sveriges Television i mars 2024 säger projektchefen på Telge Fastigheter att risken för att det ska börja brinna i ett trähus inte är större bara för att det är byggt i trä. (2) Det stämmer säkert men om det väl börjar brinna kan konsekvenserna bli mycket stora. Brandskyddsföreningnen tar i en artikel upp riskerna med brand i trähus. Just brandrisken gjorde att det fram till 1994 inte var tillåtet att bygga trähus med fler än två våningar. (3) Sedan dess har teknik och material utvecklats och det går att bygga höga trähus så att de uppfyller brandreglerna. Riskerna med brand kan trots det inte negligeras.

I ett hus med stomme av trä finns det mer som kan brinna än om det är byggt med tex betong eller stål. Vid brand innebär det en rasrisk vilket gör att räddningstjänsten inte alltid kan gå in för att släcka. När trä brinner bildas ett förkolnat lager som skyddar ytan och saktar ner branden. Men när den förkolnade ytan trillar av kommer oskadat trä fram som antänds och branden fortsätter. (3)

"...tyvärr finns det företrädare inom träbyggnadsbranschen som hävdar att trä inte brinner."

Brandskyddsföreningen (3)


Byggreglerna är främst till för att skydda liv och hälsa vilket naturligtvis är bra men de tar inte lika stor hänsyn till egendom. (3) Ett trähus som brinner riskerar att bli totalförstört, dvs det blir bara aska kvar. Även om de boende klarar sig oskadda förlorar de sitt hem och alla sina ägodelar. Inget går att rädda. Det är inte hållbart vare sig ur social, ekonomisk eller miljömässig synvinkel. Att behöva bygga upp ett helt nytt hus från början för att ersätta ett som brunnit ner lämnar miljöavtryck även om det nya också byggs i trä. Då är det inte så mycket miljönytta kvar.

Det har redan brunnit flera gånger i flerbostadshus byggda i trä. Både 2005 och 2017 brann påbyggda våningar med bostäder i trä i Husby. (4) Det var nya våningar som byggts på de befintliga husen. Resten av husen var bygga i betong under miljonprogrammet. Påbyggnaderna i trä blev vid båda tillfällena totalförstörda. Påbyggnaderna var byggda enlig de regler som gällde när de byggdes. Sedan dess har reglerna skärpts (5) men trä innebär fortfarande en brandrisk. Efter branden 2017 började fastighetsägaren Svenska Bostäder en säkerhetsinventering för att bygga om liknande konstruktioner och göra dem mer brandsäkra. (5)

Trä är ett utmärkt material att bygga hus med. Men det är viktigt att inte bara se fördelarna. Risker finns och det är bättre att hantera dem från början än att avfärda dem. Risken för att hela städer ska brinna ner så som skedde tidigare i historien är låg. Men för den enskilde innebär det en stor katastrof om huset inte går att släcka. Riskerna ökar när fler höga hus byggs helt i trä och då måste medvetenheten också göra det.

Källor:
1) https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/trenden-varldens-trabyggnader-blir-allt-hogre
2) https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/husbyggen-i-tra-vaxande-trend-for-klimatet-har-tar-kulturhuset-futurum-form
3) https://www.brandskyddsforeningen.se/brandsakerhet/byggsektorn/trahus/
4) https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/oro-efter-husbybranden
5) https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/efter-husbybranden-nu-byggs-hus-om


RSS 2.0