Onödigt höghus motiveras med svaga miljöargument

Trots mängder med tomma kontorslokaler i Kista planeras för ett nytt 40 våningar högt kontorshus i trä. Att det ska byggas i trä framhålls som ett miljövänligt alternativ som ska locka miljömedvetna företag, men det finns brister i resonemanget.

Trots att vart fjärde kontor i Kista står tomt planeras ett nytt 40 våningar och 140 meter högt kontorshus med 2000 arbetsplatser. (1) Byggnaden ska uppföras i trä. Bakom projektet står den norska miljardären Arthur Buchard och hans bolag Invest A/S, som äger hotellet Victora Tower i Kista, och dess dotterbolag Stockholm Wood Tower AB. (2) Det är också bredvid Victoria Tower som den nya kontorsskrapan planeras. Exploateringskontoret och exploateringsnämnden har gett tummen upp och den senare fattade den 19 oktober i år beslut om att ge en markanvisning för projektet. (3)


Byggaktörens förslag på byggnadens konstruktion. Bild ur Exploateringskontorets tjänsteutlåtande.

För att motivera byggandet av ännu ett kontorshus i Kista trots den höga vakansgraden används miljöargument. Den nya byggnaden ska byggas i trä och att bygga i trä ger ett lägre klimatavtryck än att bygga i betong. Det ska locka företag som vill vara miljövänliga till den nya byggnaden. (1) Men argumentet haltar. Det är mest miljövänliga är att använda de byggnader som redan finns istället för att bygga nytt. Det ger fortfarande en miljöpåverkan att bygga, även om det sker i trä. De företag som vill agera miljövänligt gör därför bäst i att flytta in i något av de tomma kontorshusen som redan finns i Kista.


Krysset visar markanvisningsområdets läge i Kista. Bild ur Exploateringskontorets tjänsteutlåtande.

Källor:
1) https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/var-fjarde-kontor-i-kista-star-tomt-nu-ska-2-000-nya-byggas--tz7vnh
2) https://www.fastighetsvarlden.se/notiser/buchardt-vill-bygga-40-vaningar-kontor-i-tra-i-kista/
3) https://insynsverige.se/stockholm-exploatering/protokoll?date=2023-10-19&cl=1

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0