Mycket höga hyror

Två omstridda bostadsprojekt på Södermalm börjar bli klara. I båda fallen offrades gröna ytor, en stor innergård och en liten park. Projekten är hyresrätter och i båda blir hyrorna mycket höga.

Det omstridda runda huset i kvarteret Plankan på Södermalm är klart och människor har börjat flytta in. Byggprojektet blev både försenat och betydligt dyrare än vad som först sades. Bloggen tog upp det i inlägget Bygget i Kv. Plankan redan 76% över budget i maj 2021. Den senaste uppgiften är att prislappen hamnade på 1,1 miljard kr. (1)


Det nya runda huset på det som en gång var en stor innergård. Bild: Google Maps

De som redan tidigare bodde i kvarteret har förlorat sin gård, en gård som var att betrakta som en allmän park. Den var anlagd som en grön oas i den storskaliga miljön enligt principen om storgårdskvarter. Det nya huset täcker nästan hela den tidigare gården. Boende i kvarteret kämpade hårt för att behålla sin gård men förlorade. Det kan avfärda myten om att de som protesterar mot nybyggnation enbart är oroliga för att deras bostäder ska sjunka i värde. Kvarteret Plankan består nämligen av hyresrätter. Det nya huset är också hyresrätter men det blir inte billigt att bo där. Hyran för en lägenhet på 30 kvm ligger på 10 400 kr/mån och för de större på 88 kvm hamnar hyran på 20 500 - 21 300 kr/mån.


Nybyggnation i f.d. Malongenparken, Arkivbild Juni 2024

I det hus med 23 hyresrätter som byggs i det som en gång var Malongenparken, också det på Södermalm, blir hyrorna ännu högre. När lägenheterna annonserades ut hos Bostadsförmedlingen skrevs att den preliminära hyran för en 1:a på 27 kvm är mellan 12 500 kr/mån och 12 900 kr/mån beroende på våningsplan. För de största lägenheterna med 4 rum och 94 kvm landar den preliminära månadshyran på mellan 28 000 kr och 32 000 kr, även här beroende på våningsplan. (2) De som förespråkar att det ska byggas hyresrätter så att även de utan tillgång till ett stort kapital kan skaffa bostad lär bli besvikna av de här hyrorna. Det går även på Södermalm att få väldigt mycket bostadsrätt för 32 000 kr i månaden, inräknat månadsavgift samt amortering och ränta på lån. Här har alltså en park offrats för ett fåtal lägenheter som vänder sig till människor som ändå har råd att skaffa en bostad i området.


Orienteringsillustration över lägenheterna i huset, en lägenhet med 4 rum är markerad med streck. Området i mitten av huset är trapphuset. Bild: Bostadsförmedlingen / Wallin

En märklig sak med annonserna är att de står att huset kommer ha en egen gård. Den naturliga följdfrågan blir var den ska vara någonstans. Det finns ingen plats för en gård. Huset ligger tätt mot Renstiernas Gata och på andra sidan skulle det som blev kvar av parken, Malongentorget som det ska kallas numera, enligt planhandlingarna användas som parktorg, uteservering för den restaurang som ska öppna i huset och cykelparkering m.m. Redan det är att få in för mycket på en liten yta så det är högts oklart var husets egen gård ska få plats. Någon innergård kan det inte bli tal om, det är huset för smalt för.

Källor:
1) Mitt i Södemalm , nr 37 2024
2) https://bostad.stockholm.se


RSS 2.0