Snart är det val

Höghus och parker
Valet närmar sig och valpropagandan syns överallt. Centerns valaffischer hojtar ut budskapet ”Bygg på höjden – då får vi fler bostäder samtidigt som vi kan spara stadens parker”.


Centern återanvänder ett budskap från förra valet.

Det har tidigare visats att höga hus inte ger fler bostäder eftersom mycket yta i höghus går åt till hissar, ventilation och utrymningsvägar. Många höga hus har, håller på eller kommer också att byggas i Stockholm. Under samma period som höghusen skjutit i höjden byggs det också i mängder av parken och grönområden. Årstafältet, Karl Staffs park, Rosenlundsparken, Vällingby parkstad i Råcksta och Ulvsunda slottspark är bara några exempel där det byggs eller planeras att byggas.

Det byggs alltså både på höjden och i parker. Det borde Centerpartiet veta om eftersom de är med och bestämmer i Stockholms kommun.

Av valaffischens utformning att döma, där ”bygg på höjden” står först och störst med motiveringen i mindre text under, kan man dra slutsatsen att det främst är bygga på höjden som C vill. Resten är bara motivering, dessutom felaktig. Hade alliansens gröna röst istället skrivit ”Spara stadens parker – bygg på höjden” hade man faktiskt kunnat tro att det vara parkerna de bryr sig om. Nu är det höghusen som är det viktiga.

Eftersom Centerpartiet hade samma budskap förra valet mailade jag för något år sedan och frågade hur de ställde sig till byggprojekt i olika parker. Svaret var att de inte alltid säger nej till att bygga där det finns gräs eller träd, att de vill bygga i kollektivtrafiknära lägen, att de vill utnyttja marken effektivt. Det kom också formuleringar om "lågt vistelsevärde" och att det var "tråkigt" när gamla träd måste fällas. De hade mängder med skäl till att bygga i parker och grönområden. Deras budskap på valaffischen är därför svårt att ta på allvar, hur många valrörelser de än använder det i.

Slussen
Trots ett stort folkligt engagemang vill inget av de politiska partierna prata om Slussen, utom Stockholmspartiet som gjort det till sin huvudfråga att rädda Slussen. För allianspartierna är frågan redan avgjord och de röd-gröna vill inte ta i den.


Stockholmspartiet vill rädda Slussen

Förbifarten
Flera partier vill istället prata om Förbifart Stockholm. Miljöpartiet vill inte bygga den men det vill Moderaterna. Jag är personligen kritisk till förbifarten eftersom jag inte tror att den löser några problem utan istället skapar nya. Men oavsett om man är för eller emot den så kan alla enas om att det är ett dyrt projekt. Det kommer att kosta ca 30,8 miljarder kronor (2010 år penningvärde) vilket är mer än kostnaden för Öresundsbron (29 miljarder i 2010 års penningvärde). Inklusive räntor beräknas kostnaden för förbifarten bli 45 miljarder kronor. Det pratar inte Moderaterna om.


Moderaternas valaffisch talar om vad de tror kommer hända med Förbifart Stockholm om de röd-gröna vinner valet.

Förbifaren ska delfinansieras  med ca 5 miljarder av staten och resten ska betalas av trängselskatter i Stockholms innerstad och på Essingeleden. Det finns stor risk att trängselskatterna inte kommer att räcka. Förbifarten riskerar därför att bli ett stort avloppshål där enorma summor rinner ner. Glöm utbyggd tunnelbana, glöm höjda lärarlöner och glöm fler sjuksköterskor. Projektets enorma kostnader kan bli en övermäktig börda för hela Stockholmsregionen. Men det pratar ingen om i valrörelsen.

Hyresrätter
Alla partier vill bygga mer. Gärna studentlägenheter och hyresrätter så att alla har råd att bo. Under den senaste mandatperioden har hyrorna för nybyggda hyresrätter nått rekordnivåer och vid nya musikhögskolan ska lyxiga bostadsrätter byggas. Där hade det istället passat bra med studentbostäder, men den chansen tog inte stadshuset. Senaste i förra veckan motiverade stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius den planerade rivningen av den kulturhistoriska Basaren på Kungsholmen med att det är hyresrätter som ska byggas där, utan att nämna att det blir höga hyror de boende ska betala.

Oavsett vem som vinner valet kommer borgarråd att bytas ut. Det ska bli intressant vilka jobb de nuvarande borgarråden går till istället. Jag blir inte förvånad om några av dem får nya anställningar i byggbranschen.


Målning med Banksymotiv i Högdalen.

Det är valrörelse, så sanning och praktik får stå tillbaka för enkla slagord och teori. Vi säger som Banksy: Om en lögn upprepas tillräckligt många gånger blir den till slut sanning …politik.


Uppgifterna om kostnaderna för Förbifart Stockholm kommer från uppsatsen "Skapar verkligen Förbifart Stockholm ekonomisk tillväxt?" av Johan Brolund, doktorand i nationalekonomi vid Luleå tekniska universitet.


Gästskribent: Svarta höga hus - Så lika men beskrivs som unika

Här kommer ett gästinlägg (kompletterat med några av mina egna foton) som handlar om hur många av Stockholms nya höghus beskrivs som helt unika projekt trots att de ser nästan likadana ut.

Svarta höga hus - Så lika men beskrivs som unika

En del hävdar att Stockholm lider av höjdskräck men tittar man på alla höghusplaner är det snarare höjdsjuka staden lider av. Många är de projekt som planeras och är det inte Norra Djurgårdsstaden så är det delar av Kungsholmen som ska bli skyskrapekluster. Områden precis utanför den gamla tullgränsen är också populära att fylla med höga hus. Och så förorterna naturligtvis.

Alla har vid det här laget förstått att dyra, höga hus inte är någon lösning på bostadsbristen. Det är istället ett sätt för några få i maktposition att manifestera sig själva och visa handlingskraft och framtidstro. Betongskogen i förorterna kommer snabbt att kännas som symboler för forna tiders ideal.

Nya höga hus benämns ofta som landmärken och profilbyggnader men många blir påfallande lika och verkar mest vara inspirerade av svarta industriskorstenar. För det är svart som gäller.

Liljeholmskajen
Det beskrivs som Liljeholmens nya profilbyggnad, unik men trendkänslig. Kajen 4, som projektet heter, domineras av ett 21 våningar högt hus med 170 lägenheter i den (citat) "trendiga husfärgen svart".

Fasadmaterialet plåt beskrivs som ett robust byggmaterial. Det stämmer säkert men en varm sommardag kan nog ett hus av svart plåt ha sina nackdelar.


Framtidsillustration av Kajen 4.


Kajen 4, Augusti 2014

Kista
Kista torn blir ännu ett av stadsdelens höga hus. Det som en gång började som en småskalig stadsdel likt en by med gränder, håller faktiskt på att förvandlas till något av ett skyskrapekluster. Science Tower och Victoria Tower finns sedan tidigare och nu håller det svarta Kista torn på att växa upp. Det ska bli Stockholms högsta bostadshus med 30 våningar och får också sällskap av ett lägre bostadshus på 17 våningar. Beställaren JM kallar huset "high end living". Allt blir häftigare på engelska.


Framtidsillustration av Kista Torn som nu håller på att byggas.

Telefonplan
Huset som ska byggas vid Telefonplan kallas Tellus Tower och väntas ha 75 våningar och bli 225 meter högt. Det ska innehålla 350 lägenheter samt cirka 35 i en lägre lamellbyggnad. Känns konceptet igen?

Projektet marknadsförs med parollen ”Tellus Tower – En del av Stockholm Creative District”. Som sagt, allt blir häftigare på engelska.


I folkmun kallas huset redan för Telefonstolpen.

Kungsholmsporten
Vid Hornsbergs strand på Kungsholmen reser sig sedan 2011 Kungsholmsporten som består av två 20-våningshus; Förtjusningen 1 och Glädjen 14. Fasaderna är av svart terrazzo och husen beskrivs som ett nytt landmärke i Stockholm. Jo, tack. Man skulle ju kunna tro att det två svarta fyrkanterna borde avskräcka arkitekter att fortsätta i samma anda. Istället blev det tvärt om.


Passar namnen Förtjusningen 1 och Glädjen 14?


RSS 2.0