Tobaksmonopolet

Kvarteret Tobaksmonopolet på Södermalm köptes 1916 av AB Svenska Tobaksmonopolet som här skulle koncentrera all tobakstillverkning i Stockholm. Under de följande årtiondena byggdes flera hus på den obebygda tomten. Husen placerades kring en trädgård. Under det tidiga 1990-talet byggdes råtobaksmagasinet om till kontor.

Här finns planer på att bygga bostäder. Planerna har ändrats flera gånger och det senaste budet är att den k-märkta matsalsbyggnaden, ritad av Ivar Tengbom, med sin frescomålning blir kvar. Istället ska en modernare kontorsbyggnad rivas för att ge plats åt ett 16-våningshus. Samtidigt ska den del av parken som vetter mot Rosenlundgatan bebyggas. Boende i närområdet har de senaste åren redan sett kvarteren förtätas och nu ska ytterligare ett lufthål täppas till. Även om antalet planerade bostäder minskat och en del av parken bevaras kommer den om bebyggelsen genomförs snarare att uppfattas som en innergård än en park.

Tobaksmonopolet är en unik gammal industrimiljö värd att bevara och parken borde istället för att byggas in med bostadshus göras än mer tillgänglig för allmänheten.

   
Rosenlundsgatan där Tobaksmonopolets park  ger en unik naturkänsla mitt i stan med ljus och luft. (September 2009) En illustration över den föreslagna byggnaden på Rosenlundsgatan. (Hämtad från Södermalmsnytt.)
  Matsalsbyggnaden med frescomålningen som enligt de senaste planerna ska få vara kvar. (November 2010)
Tobaksmonopolet mot Ringvägen med kontorsbyggnaden som enligt planerna ska rivas. (November 2010) Illustration över det föreslagna 16-våningshuset mot Ringvägen. (Hämtad från Södermalmsnytt.)

Kommentarer
Postat av: Anonym

Vilket mossigt tänkande..haha
"bevara stockholm".. en stad måste ju utvecklas

2013-11-29 @ 09:50:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0