Trygg-Hansa-paviljongen

I Dagens Nyheter den här veckan kunde man läsa att Trygg-Hansa vill riva paviljongen från 1976 i deras huskomplex och ersätta den med ett sju våningar högt kontorshus. Debatten bland läsarna gick hög om huruvida huset ska bevaras eller inte. Till saken hör att huset är K-märkt och anses ha ett högt arkitektoriskt värde.

Många skriker alltid "Riv!" utan hänsyn till vad som ska rivas eller vad som ska byggas istället. Andra tycker att den här paviljongen ska rivas eftersom de tycker att den är ful.

Själv tycker jag att den ska bevaras och det finns flera orsaker till det. För det första är den som sagt K-märkt. Om vi börjar riva K-märkta hus var går då gränsen för vad som ska skyddas för framtiden. Jag kan inte tillräckligt mycket om arkitektur för att kunna bedömma dess arkitektoriska värde men även moderna hus kan vara värda att spara.

För det andra kommer det sju våningar höga hus Trygg-Hansa vill bygga att bidra till en förtätning av området som inte bara påverkar de boende på andra sidan gatan utan hela kvarter i närområdet. Den låga byggnaden med parken bakom fungerar som en ventil mot himlen där ljus och luft kommer ner. Dessutom byggs hus numera i samma storskaliga still som under miljonprogrammets dagar. Det gör att de som tycker att dagens hus är fult knappast kommer att bli nöjda med det nya.


Trygg-Hansa-paviljongen, Oktober 2010


Utsikt mot Fleminggatan där ett högt hus skulle få förödande konsekevenser på omgivningen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0