Kvarteret Grimman

Inom en snart framtid kommer omfattande rivningar och nybyggen genomföras i kvarteret Grimman på Södermalm. Det har länge bedrivits vårdverksamhet i kvarteret och den nuvarande verksamheten i kvarteret riktas framförallt till hemlösa eller missbrukare.

Syftet med ombyggnadsplanerna är att bygga över 200 lägenheter, en förskola och ett gruppboende. Men också att öka tryggheten i området. Det sistnämnda förstår jag inte riktigt. Det är knappast den nuvarande bebyggelsen som skapar otrygghet, snarare den verksamhet som bedrivs där. Verksamheten kommer enligt förslaget att minska men inte upphöra helt.


Flygbild över hur kvarteret Grimman ser ut idag med de olika byggnadernas namn markerade. (Bilden är hämtad från Stadsbyggnadskontorets tjänsteutlåtande.)

I kvarteret finns flera gamla byggnader med stort kulturhistoriskt värde. Det är bl.a. Momma Reenstiernas palats från 1670-talet (blåklassat), Gamla Maria sjukhus (grönklassat) och byggnaderna Asylen och Kontorshuset (gulklassade).

Enligt Stadsmuseets klassificering är blå det som används för särskilt kulturhistoriskt viktiga byggnader, sedan kommer grön och gul i fallande ordning.

Det tidigare planförslaget var på samråd våren 2010 och möttes av en hel del kritik, både från boende och flera remissinstanser. De boende ansåg generellt att förslaget var för storskaligt, att gestaltningen inte lämpade sig för platsen och att fler av de äldre husen borde bevaras. Kritiken från de boende gällde framförallt den föreslagna rivningen av Kontorshuset. Även remissinstanserna länsstyrelsen, kulturnämnden, stadsdelsförvaltningen och skönhetsrådet ansåg att färre byggnader borde rivas. Framförallt ansåg remissinstanserna att Gamla Maria Sjukhus borde sparas men också Kontorshuset och hotellhem.

Personligen förstår jag inte varför hotellhem skulle vara värd att spara. Den grå byggnaden är inte särskilt charmig. Men någon av remissinstanserna kanske har specialkunskap i frågan. Det kan också ha att göra med det besvär det innebär att flytta verksamheten. Arbetet med planläggning för ett nytt hotellhem pågår. Däremot borde den låga entrébyggnaden till Gamla Maria Sjukhus absolut sparas. Den visar inte bara på områdets historia utan ger också en positiv variation i stadsbilden. Den är dessutom gulklassad av Stadsmuseet.


Den sparade byggnaden Asylen skulle i det tidigare förslaget bli helt kringbyggd och inklämd av de nya bostadshusen vilket fick en hel del kritik. (Bilden är hämtad från Stadsbyggnadskontorets tjänsteutlåtande.)


I det nya planförslaget sparas också en del av Kontorshuset men byggnaderna blir fortfarande helt kringbyggda. (Bilden är hämtad från Stadsbyggnadskontorets tjänsteutlåtande.)


Asylen och Kontorshuset på Maria Prästgårdsgata.


Vänster bild: Baksidan av sjukhusets entrébyggnad. Byggnaden är gulklassad precis som den röda envåningsbyggnaden men ska enligt det nuvarande förslaget inte sparas.

Höger bild: Hotellhem med Kontorshuset och Asylen i bakgrunden.


I det nya förslaget kommer Gamla Maria Sjukhus trots sitt kulturhistoriska värde inte att sparas i sin helhet. (Bilden är hämtad från Stadsbyggnadskontorets tjänsteutlåtande.)


Vänster bild: Entrébyggnaden och gamla Maria Sjukhus huvudbyggnad.
Höger bild: Momma Reenstiernas palats i förgrunden och gamla Maria Sjukhus huvudbyggnad.

Det nya planförslaget ställdes ut i mars 2011. Generellt var åsikterna om det nya förslaget att det var bättre än det gamla. För den som är konspiratoriskt lagd väcks misstanken att det är ett planerat sätt av Stadsbyggnadskontoret att arbeta på. Först läggs ett förslag fram med så mycket rivningar och ny bebyggelse att alla slår bakut. Sen kommer ett omarbetat förslag med mindre ny bebyggelse som möts av reaktionen "Det är bättre än det förra förslaget". Det var precis så reaktionerna mot de olika förslagen till ombyggnaden av Slussen lät. På så sätt kan ett förslag som inte är bra gå igenom bara för att det är "bättre än det förra".


Kommentarer
Postat av: Ausgeist

Vilka gamar vi har att göra med. Som alltid så är det det kortsiktiga som prioriteras. Bra blogg f ö.

2011-08-19 @ 23:45:10
URL: http://ausgeist.blogg.se/
Postat av: M

Det gamla kontorhuset kommer ju inte att se klokt ut om det kapas så där. Jag vänder mig emot att man kan kapa av ett existrande hus på det där sättet utan hänsyn till vare sig symmetrin eller arkitekturen. Kan man överklaga?

2011-08-25 @ 21:23:02
Postat av: Bevara Stockholm

Jag har sedan det här inlägget skrevs förstått att huset Hotelhem, även kallat "Plaza Maria", innehåller hela 172 små lägenheter. Det är precis den sorts lägenheter det råder stor brist på. Att använda dessa som studentlägenheter hade varit ett utmärkt alternativ istället för att riva huset. Däremot vidhåller jag att huset inte är särskilt charmigt men det är något som en ombyggnad av fasaden hade kunnat råda bot på. Tex hade man kunnat ge olika delar av huset olika färg för att på så sätt minska den storskaliga känsla det nu ger.

2011-09-10 @ 17:58:25
URL: http://bevarastockholm.blogg.se/
Postat av: Bevara Stockholm

Jag har sedan det här inlägget skrevs förstått att huset Hotelhem, även kallat "Plaza Maria", innehåller hela 172 små lägenheter. Det är precis den sorts lägenheter det råder stor brist på. Att använda dessa som studentlägenheter hade varit ett utmärkt alternativ istället för att riva huset. Däremot vidhåller jag att huset inte är särskilt charmigt men det är något som en ombyggnad av fasaden hade kunnat råda bot på. Tex hade man kunnat ge olika delar av huset olika färg för att på så sätt minska den storskaliga känsla det nu ger.

2011-09-10 @ 18:00:08
URL: http://bevarastockholm.blogg.se/
Postat av: Moa

Ja, vad kommer nu? är det rivningsstart eller kan man fortfarande påverka?

2011-09-11 @ 16:10:52
Postat av: Jesper

Hela affären runt Grimman har varit fyllt med lögnar, propaganda, censur och girighet från början. Själv bodde jag rakt framför den öppna drogscen Stockholmsstad samlade ihop med hjälp av Stadsmissionen på Maria Prästgårdsgata.

Det var ett politisk beslut att samla droghandel och missbrukare i 3 år med vilka medel som hälst.

Inte en enda gång vi anmällte handel eller bruk av droger på gatan kom polisen.

Istället sattas väktare in för att skydda missbrukarna och handeln med droger. Väktare som dessutom trakkaserade flera av oss boende.

Allt är ett stort ekonomisk politisk spel vart det gäller att lura och trötta ut vanliga folk så dom i toppen av samhället kan få igenom sina sjuka önskemål.

Det att de vill öka tryggheten är också en medvetet lögn, så jag förstår förvirringen. Innan Stadsmissionens öppna knarkhandel krossade samhället Grimman, fanns noll kriminalitet i Maria Prästgårdsgata. Jag vet för jag var en 2 boende som kallades med in på det första möte hos polisen när Stadsmissionens organiserade kriminalitet tog över våren 2008.

Det är också orsaken till att Hotellhem plöstlig valgte att lämna Grimman. De fick extremt mycket problem och dessutom utnämnades till syndabock.

Vill Ni veta mera eller se dokumentation från Stadsmissionens knarkhandel i Maria Prästgårdsgata, är ni välkomna att kontakta mig på [email protected]

2011-09-29 @ 12:51:01
Postat av: Jesper

Förutom att gå på olika värdelösa möten om kvarterat Grimman, har jag skrivit till hundradtals inom media och andra som borde ha seriöst intresse i samhället. Men aldrig våger någon beskriva situationen rätt, eller kanske bara inte vill tro på mängden korruption som finns i dagens sverige.

Här en email till förre stadsbyggnadsråd innan nya förslaget från Stockholmshem.

Som alltid fick jag inget svar på problemen för det enda det handlar om på riktigt är ekonomisk utnyttande.

------------------Bäste Anna (stadsbyggnadskontoret)FF! Fort men fel, som man säger. Att kommentera Stockholmshems förslag till 7 vånings extremgigant mot andras bostäder, är svårt att göra snällt och utan fula ord.Hensynslöst mod allt annat än Locums missbruksindustri som finns just nu. Känner du till området? Vet du vem som skapade drogscenen februari 2008?Jag skickar en rad emails efteråt så du kan få en unik inblik i det som har pågått och som pågår.Men jag ska försöka uttala mig konstruktivt om förslaget, även om jag mener det inte borde finnas i den meningslösa storlek. Ska det kunne vara det minste acceptabelt, så krävs en vändning på 180 grader.Grimman är ett industriområde. Ungefär 8000 (åttatusind) bilar och tunga fordon åker in och ut på barnfamiljernas gångväg till Tanto. Flera påkörninger har varit nära och polisanmäldning av vårdslös körning på gångbanan har tyvärr inte ändrat på situationen. Visste du det?På Wollmar Ykskulls gatan där Stockholmshem föreställer sig en park, finns en liten parkdel framför Statoils kontorsbyggnad. 150m från Systembolaget. Ett ställe helt förstört av alkolister och knarkare. Va bra de ska få det med en ny fin park 30m därifrån.Värdelös planering!Men där skulle det passa helt bra med Stockholmshems famösa gigantfyrkanter, rakt mot kontor istället. Då skulle det passa helt fantastisk unikt med en parkdel överför skolan i bostadsområdet mot Timmermansgatan. En bra bit från missbruksindustrin, som egentligen inte borde finnas alls. Det är en vinstdrivande verksamhet som gynnar missbruk.Det är tydligt att Stockholmhem gör som många politikare. Ställer upp med helt överdrivna förslag som de vet måste bantas ner vid förhandling. Men här ska inte bantas ner, här ska flyttas runt om närsamhället ska kunne återhämta sig efter flera års politisk och fysisk missbruk!Det är dessutom mera pinsamt att låta fina liten Asylum stå ensam kvar med 7 vånings gigantfyrkanter rakt upp och ner på båda sidorna, än att bara riva bort så vi slipper minnet om hur snyggt, ljust och öppet det var på Söder innan kapitalstärka maktar tog över. Det gäller så klart inte bara Grimman, men tyvärr många ställen för tiden. Hur blev det så fel i Stockholm?Ett så samhällsförstörande förslag som detaljplanen för Grimman måste förkastas och långsiktigta genomtänkta nya bostadsförslag tas fram med hänsyntagen till hela området och de som redan bor där.Stockholmshem har redan varit med om att krossa närsamhället sedan 2008. Ska de få lov att krossa störstadelen av utrymmet?

-------------------------

Veta mera? Kontakta mig på [email protected]

2011-09-30 @ 08:02:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0