Rosenlundsterrassen

På den del av Åsötorget som ligger sydväst om Skrapan (f.d. Skatteskrapan) har Rosenlundsterrassen uppförts. På huset anges byggår 2009 men alla delar är inte färdiga än utan bygget pågår fortfarande. Byggnationerna i kvarteret inleddes med ombyggnaden av Skatteskrapan så det här har varit en byggarbetsplats i ungefär fyra år. Vid Västgötagatan låg tidigare Åsöhallen som revs för att ge plats åt Rosenlundsterrassen. Beslutet att riva Åsöhallen skedde inte utan protester från idrottsföreningar med barn- och ungdomsverksamhet i den.

I ett tjänsteutlåtande från Gatu- och Fastighetskontoret skrevs bl.a. följande om projektets konsekvenser:

"Exploateringen medför betydande konsekvenser för Åsötorget och dess omgivningar. Torget försvinner och kvar blir en lokalgata som primärt skall användas som gågata. Det byggs ca 750 nya lägenheter vilket innebär att det flyttar in mycket människor i området. Trycket på parker i närområdet kommer att öka..."

I projektet ingick också en upprustning av Rosenlundsparken "med anledning av det ökade trycket i och med den kraftiga exploateringen i området."

Jag för mig själv döpt kvarteret till Sillådan eftersom det är byggt så att de boende är packade tätt som sillar i en låda. Det finns gott om andra sillådor i Stockholm, och av betydligt äldre årgångar än den här, och just därför tycker jag att man borde ha tänkt sig för lite innan man byggde en till. Speciellt med tanke på de boende i Åsöterrassen precis bredvid där flera balkonger nu fått ett grannhus tätt inpå sig.

Hur tycker då jag att man borde ha byggt istället? För det första skulle man ha struntat i att bygga gårdshuset. Det hade gett en större innergård där det skulle gå att vara istället för att bara passera. Byggets konsekvenser för de boende i Åsöterrassen hade också blivit mindre. Huset som ligger på Åsöhallens gamla plats mot Västgötagatan skulle ha gjorts två våningar lägre. Då hade de boende i huset på andra sidan Västgötagatan, som också är en sillåda, inte påverkats lika mycket och gatan hade blivit ljusare. Avståndet mot Åsöterrassen borde här ha varit större.

Det har hade naturligtvis inneburit färre lägenheter och det vinner politiker inga val på. Men så är det när man bara tänker på kvantitet och inte på kvalitet.


En flygbild över kvarteret hämtad från Eniro.se. Här har gårdshuset ännu inte byggt och inte heller det sista huset som vetter mot Vartoftagatan och Åsö Gymnasium.


 
Har balkongerna på Åsöterrassen
blivit hel oanvändbara?
Gårshuset på innergården. Januari 2011

 
Det sista huset mot Vartoftagatan byggs. Maj 2010 respektive Januari 2011.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0