Kista Torn

Debatten om höga hus i Stockholm är väldigt innerstadsfixerad. Förespråkarna vill att det ska byggas höga hus överallt medan motståndarna ofta säger att man kan bygga i förorten Kista. Frågar du mig är Kista en av de mindre dåliga platserna att bygga höga hus på men det viktiga är vad Kistaborna tycker. Har någon frågat dem? Det är ingen röststark grupp och de hörs sällan i debatten. Jag tror att åsikterna där går isär lika mycket som i övriga Stockholm.

Snart kommer två skyskarapor med bostäder att börja byggas i Kista alldeles bredvid gallerian. Av de bilder jag sett ska husen bli svarta vilket gör att de riskerar att bli lika fula som Brovakten på Kungsholmen. När blev svart idealet för färgsättningen på höga hus? Det ena huset ska bli 17 våningar högt och det andra 30 våningar högt vilket med sina 110 meter gör det till Stockholms högsta bostadshus. Husen kommer att innehålla ca 300 bostadsrätter.


Kista Torn riskerar att bli dystra och opersonliga med sina släta och storskaliga fasader. (Bilden är hämtad från en annons i en dagstidning.)


Jämför med den lågmälda och varierade arkitekturen i delar av den befintliga bostadsbebyggelsen.

Jag läste en tidningsintervju med en kvinna som flyttat in i ett högt hus vid Gärdet. Hon tyckte att det var bra med höga hus eftersom man då fick fin utsikt och slapp insyn. Hennes resonemang brister på flera punkter. För det första bygger det på att man bor högt upp i det höga huset och för det andra att det inte finns några andra höga hus i närheten. Då försvinner både utsikten och insynsskyddet. Kvinnan i intervjun skulle knappast vara så förtjust i höga hus om hon fick dem som granne.

Många av höghusfantasterna påstår att Stockholm är en tråkig stad eftersom det inte byggs höga hus. Men det byggs ju höga hus. Det byggs flera stycken. Varför fortsätter då dessa personer att påstå motsatsen? Antagligen för att debatten är så innerstadsfixerad och de här personerna är innerstadsbor som knappt vet var Kista ligger, än mindre bryr sig.

Kommentarer
Postat av: josefine

jag älskar kista precis som det är. tycker då inte de ska bygga höga hus där. gillar husen som är där nu. tycker det är ett mysigt ställe!

2011-09-12 @ 01:44:46
Postat av: kistakillen

Jag tycker att kista torn kommer att bli ett häftigt och väl passande inslag i Kista. Du har rätt i att den mörka fasaden kan upplevas som tråkig men då måste man jämföra med de aandra byggnader som finns runt omkring. Vi har Kista Galleria, ericssonhuset, science Tower samt fler. Bostadshusen i Kista är alla ljusa eller färgglada men de finns ju inte i centrum.

2011-12-04 @ 08:09:29
Postat av: EMMAS!- julkalender i bloggen

var gärna med i dagens lucka: http://eemma.se/2011/december/utkast-dec-3-2011.html#comment du behöver bara skriva vilken ring du vill ha :D kram http://eemma.se

2011-12-04 @ 11:25:32
URL: http://eemma.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0