Brovakten

Ingen kan väl ha missat att det byggs höga hus i Stockholms innerstad, om nu inte nordvästra Kungsholmen anses vara en förort. Det räcker med att åka pendeltåg förbi Karlberg för att se dem. Likt själlösa skorstenar reser de sig tyst mot himlen. Med sin höjd och sina kolsvarta fasader dominerar de sin omgivning totalt. Vackert är det absolut inte. Frågar du mig utstrålar de inget annat än tystnad, sorg och ensamhet. Den känslan förstärks när man kommer nära dem.

Det är Brovakten, även kallad Kungsholmsporten, som byggs i samband med att norra Kungsholmen förvandlas till ett bostadsområde. Arbetet med Brovakten inleddes i maj 2009. Det är två bostadshus formade som två spegelvända E-former med 270 hyreslägenheter på vardera sidan om Essingeleden. Det är två svarta tjugovåningshus mot Essingeleden och tre vita utskjutande sju - åtta våningshus mot gatorna runt omkring.


De två tornen i Brovakten fotograferade från Karlbers station, Juni 2011.Den svarta fasaden ser inte roligare ut på nära håll. Återigen byggs nya hus där stilen påminner om hur man utformade husfasader för 50 år sedan.De som bor högst upp får säkert en fin utsikt. Men hur höga husen än är så finns det alltid en bottenvåning. Hur trevligt kommer det vara att ha balkongen längst ner? Den enda utsikten därifrån är in till grannen.Platsen för Brovakten vid Hornsbergs Strand, September 2009 respektive Juni 2011.


Kommentarer
Postat av: M

Det är för sorgligt. Redan på ritningen hade man kunnat se att det inte skulle bli bra. &0-talets strävan efter att bli som New York slutade i ett magplask och ny gör man om samma misstag. Det blir bara Öststatsgrått i den här staden.

2011-06-13 @ 20:58:04
Postat av: jahapp

Ett av de mest deprimerande husbyggen jag sett.

som tidigare kommentar har sagt. HUR I HELA VÄRLDEN kan någon ha så dålig smak att titta på ritning och inte fatta hur värdelöst fult detta skulle bli. hahahaha oi vei. Men Sverige kan lyckas med höghus, variation i höjder och detaljrika fasader, MEN inte med arkitekter som ritar som barn och är saknar själ.

Sverige behöver arkitekter ifrån andra länder som förr i tiden. Mvh Nekav

2011-06-30 @ 13:27:51
Postat av: martin burgos

Jag har varit med och byggt husen på brovakten och jag tycker att dom är snygga !! Stilrena höghus med jättefin balkong och sen får man inte glöma att det är insidan som räknas oxå och den är top of the line. Kul att arkitekt Sverige inte styrs av er sura konservativa gubba !! :)

2011-09-16 @ 13:47:41
Postat av: Emma

Jag är kvinna och 37 år, och jag håller fullständigt med "surgubbarna"!! Detta är katastrofalt fult! Deprimerande öststatskänsla som M nämnde! Om man nu promt måste bygga höghus, så kom med lite spännande och vacker arkitektur med själ, som passar in i vår vackra stad! Detta var ett misstag, och ett stort sådant!

2013-01-24 @ 21:36:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0