Tätt och trångt på Kungsholmen

Det nya bostadsområdet på Kungsholmen byggs med en hög exploateringsgrad vilket innebär att man trycker in fler bostäder på samma yta än vad som hittills varit brukligt. Det är högt, tätt och trångt. Det för tankarna till miljonprogramsområdena där lägenheter byggdes med hög kvalitet men med en torftig yttre miljö.


Förutom Brovakten som är bland det värsta jag sett så är flera av husens utseende är oftast ganska trevliga om än lite tråkiga. Fasaderna står platt längs med gatan. Jämför med bilden nedan ( hämtad från Hitta.se ) som visar ett av husen som nu rivits. De olika huskropparna skapar en fasad med ett zick-zack-liknande form ut mot gatan. Det gav en variation som nu helt saknas.I kvarteren som är färdigbyggda i det nya området kryllar det av restauranger. När jag gick omkring där såg jag ett gym också men restaurangerna dominerade totalt. Det kommer kanske att ändras när fler kvarter är klara. För om det här ska bli en levande stadsdel som är angelägen för andra än de som bor eller arbetar där krävs annat än chica restauranger. Det krävs en variation av butiker med olika utbud. Ett apotek kommer säkert att öppna men det skulle också behövas klädbutiker, en bokhandel och varför inte en biograf eller en teater. Aktivitetscentret Ballbeareaker som höll till i ett av de numera rivna husen kommer enligt uppgift att flytta tillbaka. Tur det, annars hade det här varit en helt ointressant stadsdel att besöka.


Kommentarer
Postat av: jahapp

Problemet är INTE att dom bygger nytt eller högre.

Problemet är att dom INTE kan bygga snyggt, detaljrikt och själsligt. Om inte svenska arkitekter kan så bör man ta hjälp ifrån utländska arkitekter som dom gjorde förr i tiden.Folk vill generellt inte ha stora glasytor eller stora plana hus väggar utan identitet eller form.

Dom har från tomma intet hittat på att skandinavisk design är STORA PLATTA GLASYTOR... det är vad dom själva säger ^^. Dom bestämmer vad "skandinavisk" design är. Dom tror att Svenska folket gillar glasytor och fula Ikea produkter. Hmmmm haha.

2011-06-30 @ 13:33:29
Postat av: Niklas

Referensen till miljonprogrammet har jag svårt att förstå. Den befintliga innerstaden är runt dubbelt så tät som miljonprogrammet. Och rent strukturmässigt liknar Lindhagen, med sina gator och trottoaren mycket innerstaden, än miljonprogrammet som präglas av åtskilda bilgator och gånggator, samt åtskillnad mellan bostadshus och centrumfunktioner.Ändå kan jag tycka att kvantumhuset är fulaste slaget. Brovaktens problem är avsaknad av detaljer, men knappast någon katastrof.Gissningsvis kommer områdets restaurangövervikt att jämnas ut något. Området är säkerligen bättre förutsättningar än sjöstaden att bli en del av Stockholm, men det hänger delvis på om politikerna är modiga nog att göra om Essingeleden till en aveny (se http://www.alternativstad.nu/resources/essingeavenyn.pdf ). Då skulle nämligen barriären minskas ned betydligt mot idag.På samma sätt skulle sjöstaden vinna på en bro i Katarina bangatas förlängning, men en sådan lär inte byggas pga brf som ligger i vägen och att vattnet är en viktig transportled.

2011-07-01 @ 16:30:26
Postat av: innerstansbo

Ja det är ju fruktansvärt när husen ligger trångt. Tänk bara hur ogästvänligt och fult Gamla Stan är..

2011-07-03 @ 15:01:58
Postat av: M

När Gamla stan var fullt befolkad var den faktiskt så ogästvänlig att de som hade råd byggde sig gårdar på malmarna runt omkring för att komma undan trängsel och odör.Men vem vet, det nya området på Kungsholmen kanske blir en turistmagnet om 400 år.

2011-07-12 @ 12:10:06
Postat av: Emma

I stadshagen där detta område ligger så var det väldigt deprimerande att promenera omkring. Tråkigare område fick man leta efter.

Nedanför denna bygnad så finns det ett köpcentrum med apotek, ica maxi och diverse affärer.

Dessutom finns det ett antal Gym och skolor i området och går man en bit till så finns det en strandpromenad.

2011-08-24 @ 11:21:49
Postat av: Fredricsson

"Det är högt, tätt och trångt" Ja, det stämmer! Vilket är ord du kan applicera på hela den attraktiva stenstaden där människor bevisligen trivs att bo och verka i till skillnad från glest bebyggda förorter. Jag tycker det är mycket bra att geniet Lindhagens stadsplan för området dammats av för att möjliggöra uppförande av nya bostäder."Fasaderna står platt längs med gatan" det är åter igen något som kännetecknar hela den attraktiva stenstaden och bör därför tillämpas då den byggs ut. Vill man bo glest finns det redan för många exempel att välja på.

2011-09-06 @ 14:51:20
URL: http://fredricsson.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0