Hässelby Strands centrum

Planerna på att bygga om Hässelby Strands centrum har funnits länge. Redan i december 2007 hölls ett informationsmöte om dem. Ombyggnaden innebär i praktiken att alla centrumbyggnader utom kyrkan ska rivas och ersättas av nya bostadshus, bla ett högt punkthus. (Brf Lambarön på situationsplanen nedan.)


Situationsplan över centrumet som det ska se ut efter ombyggnaden och en flygbild över samma område hämtad från Eniro.se

Men 2008 kom finanskrisen och ombyggnaden sköts på framtiden. Trots det stängdes biblioteket och en byggnad innehållande ett daghem tömdes i avvaktan på rivning. Snart fick daghemmet flytta tillbaka och öppna igen eftersom ingen rivning skulle ske på lång tid framöver. I december 2009 sköts också byggstarten av ett planerat bostadshus upp eftersom försäljningen av lägenheterna gick dåligt. Men arbetet med nya ledningar till det nya centrumet genomfördes ändå, ett arbete som blev klart i början av 2011.


Hässelby Strands kyrka med intilliggande centrumbebyggelse, November 2011


Hässelby Strands centrum, November 2011

Centrumet är idag ganska öde. Det kanske inte är så konstigt med tanke på den planerade rivningen. Men det var inte så öde som det ser ut på bilderna. Varje gång det kom ett tunnelbanetåg strömmade det ut människor i området och i den öppna mataffären var det en ständig rörelse med folk på väg in och ut.

Jag tror att viss nybebyggelse på ett sätt kan vara bra för Hässelby Strands centrum även om man inte behöver gå så hårt fram som planen gör gällande. Fler bostäder skulle ge ett bättre underlag för butiker och kommunal service. Det skulle skapa ett mer aktivt centrum och ge stadsdelen en egen identitet. Då skulle Hässelby Strand slippa att betraktas som ett bihang till Hässelby Gård och som tunnelbanans sista utpost. Inte långt från centrum har det byggts ett hundratal nya bostäder på en gammal oanvänd fotbollsplan. Det är en klart bättre plats att bygga på än den strandnära backe med ekar som också finns i närheten. Kommunen hade långt gångna planer på att bygga just där men fick nyligen smisk av Länsstyrelsen som stoppade projektet. Det är helt enkelt inte okej att upphäva det lagstadgade strandskyddet för att bygga radhus.


Nybyggda bostadshus i Hässelby Strand, November 2011

Försäljningen av lägenheterna i det hus som ska bli Brf Lovön pågår men det går trögt, så trögt att byggbolaget Skanska erbjuder 15 månader med avgiftsfritt boende för den som tecknar sig för en lägenhet. Det är inte osannolikt att hela centrumprojektet skjuts på framtiden igen. På ett sätt är det konstigt att det inte går att sälja lägenheter i bostadsbristens Stockholm. Men orsaken är given. Lägenheterna säljs långt över marknadspris. En lägenhet med två rum kostar ca 2 miljoner kronor. I Hässelby Gård i närheten såg jag en annons om en lägenhet med ungefär samma storlek och månadsavgift. Utgångspriset för den var under en miljon kronor.Hässelby Strands tunnelbanestation, November 2011

Vad tycker jag att man borde göra i Hässelby Strands centrum? Planerna på att riva centrumbyggnaderna för att bygga bostäder borde läggas ner. Det är uppenbarligen ändå ingen idé. Ett öde centrum gör ingen glad så istället för att låta flera av centrumbyggnaderna stå tomma borde de rustas upp. Då kan butiker etablera sig där igen utan att vara hotade av rivning. Det stängda biblioteket borde också öppna igen. Det skulle skapa ett mer levande centrum och göra platsen attraktivare att bo på. Då kanske lägenheterna i det planerade bostadshuset vid tunnelbaneingången (Brf Hässelby Holme) skulle bli så populära att det går att sälja. En byggnad där med ca fyra våningar skulle inte skada platsen.


Kommentarer
Postat av: Hässelbystarndsbo

Tack för fint inlägg. Jag såg med glädje att Hemköp har piffat upp sin fasad. Likaså renoveras en lokal med fönster mot T-banan. Ända sen jag flyttade hit 2009 har jag hoppats på att planerna på att riva, detta fina småskaliga centrun, skallstoppas och har varit i kontakt med politiker om förslumningen av vårat fina centrum. Idag tänkte jag att jag skulle starta ett Facebook upprop om att bevara centrumet. Vem är du? Vi är många som är trötta på storskalighet....där människa försvinner i mammons tempel. Bevara Hässelby Strand Centrum och gör det till ett Konstnärs och kulturcentrum med små fina butiker och caféer!!!!

2012-01-16 @ 00:09:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0