Basaren 1

På Hantverkargatan, alldeles bredvid Kungsholmens Gymnasium ligger en fastighet med beteckningen Basaren 1. Den kan tyckas oansenlig där den ligger men är ur ett historiskt perspektiv både intressant och värdefull. Byggnaden är en långsträckt affärslänga med två våningar mot Hantverkargatan och tre våningar mot Baltzar von Platens gata. Basaren ritades av arkitekten Björn Hedvall 1931 och är numera den enda bevarade fristående basarlängan i Stockholms innerstad. Byggnaden är också med sitt välbevarade yttre i funktionalistisk stil en typisk representant för sin tid. Enligt Stockholms stads kulturhistoriska klassificering är den särskilt värdefull från kulturhistorisk synpunkt (grön klass).

Basarlängan har genom åren innehållit både bibliotek och tandläkarmottagning på övervåningen och affär och restaurang i bottenvåningen.

Huset planeras att rivas och ska ersättas av ett bostadshus som från början var tänkt att vara 13 våningar högt men efter protester har dess högsta del minskats ner till nio våningar. Rivningen och nybyggnationen kommer inte bara att göra att en historiskt värdefull byggnad försvinner utan också att en av de allt färre öppningarna i stadsbilden byggs igen.

Svenska Byggnadsvårdsföreningen tar upp byggnaden på sin Gula lista över hotade byggnader.


Basaren och dess fasad mot Hantverkargatan, fotograferad i januari 2012.


Kommentarer
Postat av: buy an original writing paper

Is it a school or something?

Postat av: M1

Om inte ens grönklassade hus är värda att bevara vad kommer då att sparas?Titta gärna på basarens andra gavel mot sankt Eriksgatan. Där finns en rund utbyggnad med en restaurang som lyser upp i mörkret. Ett fint tillskott till husets kantiga former.Jag tycker dessutom att den låga höjden gör platsen lite mysigare och skapar variation i stadsbilden. Nog så viktigt att tänka på.

2012-02-07 @ 15:50:43
Postat av: M1

Det ska fattas beslut om Basaren den 7 maj. Kontakta politikerna i alla partier så att den kulturhistoriska byggnad får stå kvar.

2012-05-01 @ 12:25:47
Postat av: ola Kjellberg

Är du med i facebookgruppen-kulturarvet-ej till salu?

2013-08-20 @ 12:31:10
Postat av: Olof

Länsstyrelsen har nu behandlat frågan om rivningslov för Basaren 1.

2014-10-29 @ 20:41:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0