Hotell Kristineberg

Hotell Kristineberg på Kungsholmen ska rivas och ersättas av bostadsbebyggelse med 5-7 våningar. Hotellet byggdes 1949 och alldeles i närheten ligger Kristinebergs slott från mitten av 1700-talet. Den nya bebyggelsen kommer att nagga slottsparken i kanten. De nya husen kommer också att ligga i ett bullerutsatt område med Essingeleden på ena sidan och Drottningholmsvägen och tunnelbanan på den andra.

Bilden till vänster kommer från Stadsbyggnadskontorets webbplats och visar planområdet.Flygbild över området hämtad från Stadsbyggnadskontorets planbeskrivning. Drottningholmsvägen och tunnelbanespåren ligger precis söder om Hotell Kristineberg. Till höger syns Essingeleden.


Hotell Kristinebergs entré, sommaren 2012.

Hotellet i sig saknar kulturhistoriskt värde men slottsbyggnaden är blåklassad av Stockholms stadsmuseum. Stadsmuseet anser att kulturmiljön påverkas negativt av planförslaget både när det gäller stadsbilden och miljön kring slottet. Så stora byggnadsvolymer som det här innebär och främmande former riskerar att negativt påverka området kring slottet. Dessutom pågår en förstudie för att bygga kontorsbyggnader mellan det nu aktuella planområdet och Essingeleden.


Från slottsparken är hotellet nästan helt dolt av träd.

Det är synd att det inte tas mer hänsyn till natur-, kultur- och historiska värden. Men det är så det går när kvantitet ses som kvalitet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0