Strömparterren

Strömparterren öppnades 1832 och är en av Stockholms äldsta allmänna parker. Den är en del av Helgeandsholmen och är belägen öster om Norrbro. Strömparterren har nu rustats upp och har blivit en fin park i sig väl värd ett besök och inte bara för att se Carl Milles staty Solfångaren.

De stora fina träd som finns på platsen har vårdats och fått ny gjord som gör det möjligt för vatten och syre att nå rötterna. Marken är mestadels grus men där finns också gräspartier och hela entréområdet vid Medeltidsmuseet är stensatt med granithällar. Spegeldammen som ursprungligen anlades på 1930-talet har återskapats. Av säkerhetsskäl är den nu grundare. Trappan ner mot Norrström har breddats och trappstegen har gjorts lägre.

Det här är ett upprustande och bevarande jag tycker är bra.



Strömparterren, September 2012 (Klicka på bilderna för större format)

Projekt blev betydligt dyrare än vad Trafikkontorets första beräkningar på 19,8 miljoner kronor gjorde gällande. Nya utredningar gjorde att den uppskattade kostnaden istället landande på 27,5 miljoner kronor. Fördyringen berodde bland annat på nödvändigt underhåll av statyerna men också på svårigheterna med logistiken till parterren. Belastningsrestriktioner på Norrbro gjorde att sjötransporter till parterren blev nödvändiga och i samband med dem var det starkt strömmande vattnet och Strömbrons låga valv starkt begränsande faktorer.

Som besparingar ströks en planerad utsmyckning med små konstobjekt för barn ur projektet. Eventuellt kommer det att läggas till senare. Också byggandet av en serveringsbyggnad sköts på framtiden. Hur den ska se ut är inte helt bestämt men jag hoppas att den kommer att utformas så att den smälter in i parken utan att dominera den. Det är viktigt att människor som vill besöka Strömparterren utan att sitta på en servering också känner sig välkomna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0