Norrbro / Riksplan

Enligt rykten finns det idéer att bygga på Norrbro, eller närmare bestämt Riksplan som är parken på Helgeandsholmen mellan Norrbro och Riksdagshuset. Personer med koppling till byggbranschen säger att planerna ligger ”på ritbordet”. Mer än så känner jag inte till och jag kan därför mest spekulera men jag blir inte förvånad om det snart kommer ett förslag om en ny mötesplats vid Norrbro. Det är så det bruka låta nämligen.

Det är inte förvånande eftersom det finns idéer om att bygga precis överallt. Är det inte politikerna som kommer med förslagen eller byggbolag som vill ha markanvisning så kommer olika arkitektfirmor med egna förslag och presenterar dem som om de redan är klubbade och klara.


Riksplan och Norrbro, November 2013

Den enda sorts byggnad som skulle fungera här är en envånings basarbyggnad liknande den som fanns fram till 1904 och som revs i samband med att Riksdagshuset byggdes. Men det måste i så fall vara en pastisch i ordets mest kraftiga betydelse. En byggnad i modern stil här skulle alvarligt skada platsens helhetsmiljö. Det är också svårt att bygga där eftersom Medeltidsmuseet ligger rakt under Norrbro och Riksplan. Museet har dessutom har ljusinsläpp genom en glasobelisk ovan mark.

 
Basarerna på Norrbro 1902, Bild: Stockholmskällan


Glasobelisken fungerar som ljusinsläpp till Medeltidsmuseum och parkbänkarna är viloplats för trötta ben. November 2013

Den tidigare basaren var under 1800-talet en populär samlingsplats för fint folk. Men med tanke på närheten till Drottninggatans turiststråk och citykvarterens moderna gallerior så skulle en ny basarbyggnad inte få samma betydelse idag som för 150 år sedan. Då är det betydligt bättre att behålla Riksplan oexploaterad som en park där trötta Stockholmare och turister kan pusta ut mellan museibesöken. Jag hoppas därför att det här blogginlägget är det enda som någonsin kommer att höras om planerna på ritbordet och att de istället åker rakt ner i papperskorgen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0