Gästskribent: Klockhuset vid Norra Station, 1924-2014

Rivningen av klockhuset vid Norra station har gått relativt obemärkt förbi i nyhetsrapporteringen. ABC-nytt hade bara ett 30 sekunder långt inslag. De ägnade mer tid åt att rapportera om årets första tussilago. Det är en mycket märklig prioritering när Stockholms gamla kulturbyggnader rivs. Men på internet har Stockholmarnas reaktioner varit kraftiga. Det formligen kokar av ilska. Reaktionerna har varit så kraftiga att stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius kände sig tvungen att publicera ett blogginlägg om anledningen till rivningen. Men i den texten skyller hon mest ifrån sig.

Jag fick en text skickad till mig att publicera på bloggen. Lika bra det, jag är så förbannad att jag inte skulle kunna få ihop ett inlägg på egen hand just nu.

Klockhuset vid Norra Station, 1924-2014

På alla hjärtans dag revs hastigt klockhuset vid Norra stationsområdet där den nya stadsdelen Hagastaden håller på att växa fram. Det var sagt att i alla fall fastighetens klocktorn skulle sparas men så blev det alltså inte.

När godsstationen vid Norra Bantorget avvecklades 1924 byggdes nya järnvägsbyggnader i rött tegel vid Norrtull. Bl.a. byggdes två expeditionshus för ankommande respektive avgående gods. Expeditionshuset för avgående gods fick ett klocktorn och kallades därför oftast för Klockhuset. Det är det hus som nu rivits. I anslutning uppfördes två 200 meter långa magasin där man samtidigt kunde lasta eller lossa 94 vagnar. På senare år har det varit livsmedelsbutik där.

Arkitekt var Folke Zetterwall, chefsarkitekt vid Statens Järnvägars arkitektkontor vid den aktuella tiden.


Norra Stationsgatan, Juni 2011

Det hade inte varit några problem att spara de gamla husen. Det hade inte varit några problem alls, bara viljan bland våra beslutsfattare hade funnits. Men det gjorde den inte. När man planerar ett helt nytt område som Hagastaden borde man rimligen kunna ta hänsyn till äldre märkesbyggnader men den nya bebyggelsen kunde tydligen inte ligga 30 meter längre norrut.

Enligt stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius har möjligheterna för rivning, magasinering och återuppbyggnad av klocktornet utretts. Anledningen till att det trots det revs var tydligen att det saknas en framtida ägare och förvaltare av klocktornet. Att låta hela huset med sitt torn stå kvar på sin plats var tydligen aldrig ett alternativ. Jag kan tänka mig många verksamheter som hade passat i fastigheten. Som sagt, hade viljan bland våra beslutsfattare funnits hade det gått.

Det är många med mig som är ledsna för att ytterligare en klassisk Stockholmsbyggnad förvandlats till grus och de övriga stationsbyggmaderna i området försvinner förmodligen snart, även de.


Klockhuset, Juni 2011

Byggnaden hade kunnat bli en symbol för det nya området och markerat gränsen mellan den nya och den äldre staden. Det hade utgjort en fin kontrast till den moderna bebyggelsen och visat på områdets tåg- och industrihistoria. Men så blir det inte.


Klockhuset rivs i februari 2014

Den här typen av hus försvann i många bombade europeiska städer. Stockholm klarade sig från krig men har istället drabbats av makthavares historielöshet och direkta dumhet.


Kommentarer
Postat av: M1

Nu ska tornet byggas upp igen men på en annan plats. Jag tycker att tornet och hela huset ska byggas upp på sin ursprungliga plats. Andra älödre byggnader ska inte rivas. Tänk efter före!

http://www.stockholmskyline.se/2014/04/kopia-av-klocktornet-byggs/

http://blogg.dn.se/epstein/2014/04/03/det-rivna-klocktornet-ateruppstar-i-hagastaden/

2014-04-04 @ 16:08:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0