Hotel Oden blir hyresrätter

HSB Stockholm har köpt fastigheten vid Odenplan där Hotel Oden finns idag. Byggnaden uppfördes av byggnadsfirman Anders Diös AB i början av 1970-talet, arkitekter var Heiner Moegelin och Rolf Hogstrand. Den var ursprungligen tänkt som tjänstebostäder åt personal på bland annat Sabbatsbergs sjukhus och Posten men det dröjde inte länge innan det blev hotell istället.


Hotel Oden, Juli 2014

HSB Stockholm ska bygga om hotellet till 84 hyreslägenheter som ska erbjudas till HSB:s bosparande medlemmar. De som bosparar till en bostadsrätt hos HSB kan också använda sin kötid (i praktiken antal bosparpoäng) till att få en hyresrätt utan att förlora kötiden för en bostadsrätt. Däremot är den möjligheten begränsad till en gång per medlemskap/bosparande. Samma person kan alltså inte att få flera hyresrätter genom HSB. För drygt tio år sedan var jag själv och tittade på HSB:s hyresrätter. Trots en kötid på drygt 20 år hade jag lite för kort kötid för en hyresrätt på Södermalm. Långa kötider i Stockholms innerstad är alltså inget nytt. Det kommer att bli ungefär den kötiden som behövs nu också, lite beroende på respektive lägenhets storlek. Det ska bli mest 1:or och 2:or men också några enstaka större lägenheter.


Illustration på det framtida utseendet. Foto: Rits Arkitekter AB

Under ombyggnaden ska många av lägenheterna få terrasser och balkonger och fasaden ska "moderniseras och rustas upp". Vad det betyder i praktiken får framtiden utvisa men enligt arkitektskissen ovan ska det bli balkonger mot gatan på plan två och högst upp vid den indragna våningen. Där ska också takkupor byggas. Fasaden är idag tegelklädd och jag hoppas att det får vara så i fortsättningen också. Tegel ger ofta mer variation och liv i fasadmönstret än om det tex täcks med ett tunt lager puts där mönstret från teglet skymtar igenom. Nya fönster ska tas upp i fasaden mot Västmannagatan. Samtidigt minskar antalet fönster på våning ett som idag nästan helt täcks av en enda lång rad fönsterrutor. På den våningen är idag bl.a. hotellets reception och frukostmatsal. Det blir en helt ny fasadbeklädnad på bottenvåningen som också kommer att gå upp på plan ett och utseendemässigt bilda en gemensam sockelvåning. På plan ett försvinner avfasningen i fasaden som finns i byggnadens spets. Den verkar mest användas som hållare för luftkonditioneringsaggregat och är hjälpligt dold av hotellets flaggor. Hotellentrén försvinner givetvis och ersätts av en vanlig port.


Hotel Odens entré, Juli 2014


Hotel Odens reception, Juli 2014

 
En detalj i fasaden värd att notera är där de två väggarna möts i en spets. Istället för att ha kapat kanterna på tegelstenarna till en jämn yta går de omlott och bildar något som liknar ett sicksackmönster.


Jag är positiv till att ett hotell blir hyresrätter. Alla med makt (och som vill vinna nästa val) pratar gärna om behovet av små och billiga hyresrätter. Samtidigt har antalet hotell i Stockholm ökat kraftigt de senaste åren. Men här går det i motsatt riktning, dessutom med många små hyresrätter. Om de blir billiga eller inte återstår att se. Men det är alltså en privat medlemsorganisation som gör det här och inte något av Stockholms allmännyttiga bostadsbolag som istället ofta bygger stora och dyra hyresrätter.


Kommentarer
Postat av: Anonym

Dessutom tycker åtminstone jag att illustrationen ser mycket aptitligare ut än nuvarande byggnad. Personligen föredrar jag nog dock puts framför tegel, särskilt om huset är utsmyckat på något annat sätt (vilket iofs modernistiska hus som detta sällan är).

2014-11-30 @ 04:18:53
Postat av: Hyresfantomen

Det finns en ny herre på täpan, Hyreslägenheterna som på kvarteret ODEN som HSB har är dyrare än Stockholmshems nyproducerade lägenheter på kvarteret Tygeln där en etta på 37 kvadratmeter kostar 9500kr...

2a på 42 kvadratmeter kostar 12096kr!!!!

2015-10-13 @ 23:04:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0