Station Sofia - När olika planer krockar med varandra

När stadsplanering sker utan samordning kan det få oanade konsekvenser. Det kan leda till att olika planerade byggprojekt krockar med varandra. Stigbergsparken på Södermalm är ett exempel där en plan tänker sig att bygga i parken medan en annan förutsätter att parken finns kvar.


Förslag på ny placering av entré- och biljetthall vid station Sofia. Bild ur Stockholms läns landstings kompletterande samråd för tunnelbana till Nacka och Söderort.

Det planeras för en ny tunnelbanestation i Stigbergsparken. Det är stationen Sofia som ska ligga där. Det ska bli en 800 kvadratmeter stor och tre våningar hög byggnad mitt i parken som det inte blir så mycket kvar av om planerna genomförs. Men det finns också ett annat problem. Planerna på en t-banestation i Stigbergsparken krockar nämligen med den kommande utbyggnaden av Ersta sjukhus. Stigbergsparken ligger visserligen utanför planområdet för Ersta sjukhus men detaljplanen förutsätter ändå att den ska finnas kvar.

I maj 2015 skrev jag så här om Stigbergsparken och utbyggnaden av Ersta sjukhus:

Den nuvarande sjukhusparken försvinner nästan helt. Kvar bli bara två små innergårdar. Parken ersätts av att terrasser på huvudbyggnaden glasas in och blir till s.k. "trädgårdsrum". [...] Enligt min uppfattning är det en tam ersättning för en förlorad sjukhuspark. Stadsbyggnadskontoret tänker sig också att Stigbergsparken bredvid Folkungagatan ska fungera som "ny sjukhuspark". I planhandlingarna skrivs "ny sjukhuspark" just så, med citattecken. Vad menas med det? Att en allmän park utanför planområdet ska ersätta den försvunna sjukhusparken, fast ändå inte?


Men nu planeras det alltså för en stor byggnad i Stigbergsparken för tunnelbanans räkning samtidigt som planerna för Ersta sjukhus fortfarande gäller. Det går inte att både använda Stigbergsparken som "ny sjukhuspark" och samtidigt bygga bort den med en tunnelbanestation. De båda planerna krockar med varandra.


Kommentarer
Postat av: Anonym

Tjärhovsplan passar bättre. Där finns busshållplatserna. En naturlig förlängning med Tbanan nära.

2017-08-29 @ 07:20:28
Postat av: Carin Lidquist

Tjärhovsplan passar bättre som Tbanestation. Där stannar alla bussar.En naturlig knutpunkt.

2017-08-29 @ 07:24:35
Postat av: Anonym

Behövs det verkligen 800 kvm och ett trevåningshus för en tunnelbanestation? Vad mer ska rymmas?

2017-08-29 @ 08:32:18
Postat av: Viveka Zuhr Retsler

Har bott i närheten av Stigbergsparken i 15 år. Där strsade vi omkring vovvan och jag på sista "kiss"rundan på kvällarna. Maja tog en bamseråtta och gjorde vad hon skulle, "råttehund" som hon var. Jag har köpt julgran i Stigbergsparken under alla år. Så vad känner jag då, som hatar tanken på ett Nobelcenter. Jo att Ersta sjukhus betyder så oerhört mycket får så många, särskilt hospice! Att en uppgång där skulle underlätta för så många människor på östra Södermalm. Är Stigbergsparken vacker? Näää, det är den inte! Inte mycket sol eller vackra växter. Inga mysiga bänkar. Jo, gubbarna kommer sakna parken.. Nej, nu måste vi se framåt! I denna fråga om framtiden för invånarna på vårt älskade Söder måste vi våga inse att ibland kan en förändring vara av godo!

2017-08-29 @ 19:28:03
Postat av: M1

Samordningen på stadsbyggnadskontoret måste bli bättre. Så här kan vi inte ha det.

2017-08-30 @ 08:30:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0