Kapad park gav svårsålda lägenheter

Värdet av nya bostäder ansågs väga upp de negativa konsekvenserna för parkmiljön och slottet i Kristineberg. När husen nu börjar bli klara är de så svårsålda att eldshow och foodtruck ska locka folk till visning i det bullerutsatta området. Det vi fått är en förstörd parkmiljö till ingen nytta eftersom få vill ha de nya bostäderna.

På platsen där Kristinebergs Hotell tidigare låg växer nu ett nytt bostadskvarter upp. Bebyggelsen tar även en del av den angränsande slottsparken i anspråk. Det rivna hotellet byggdes 1949 och Kristinebergs slott precis i närheten är från mitten av 1700-talet. Det är 182 lägenheter fördelade på tre hus, som byggs och den fösta inflyttningen är planerad till november 2019.


Byggarbetsplatsen i Kristineberg, December 2017.


Bygget av husen i Kristineberg, Februari 2019.

Stadsmuseet anser att kulturmiljön påverkas negativt av bygget, både när det gäller stadsbilden och miljön kring slottet. Det går inte att göra annat än att hålla med. Så stora byggnadsvolymer och främmande former som det här innebär påverka hela området kring slottet. Dessutom finns planer att bygga kontorsbyggnader mellan det nu aktuella området och Essingeleden. De planerna stoppades av Mark- och miljödomstolen men Stockholms Stad har överklagat domen till Mark- och miljööverdomstolen där frågan ännu inte är avgjord.

Det vi nu fått är en förstörd parkmiljö till ingen nytta eftersom få vill ha de nya bostäderna.


Byggplanerna klubbades i en tid när bostäder var lättsålda och därför högt prioriterade. Värdet av nya bostäder ansågs väga upp de negativa konsekvenserna för parkmiljön och slottet. När pengar skulle tjänas på bostadsrätter togs ingen hänsyn till natur-, kultur- och historiska värden. Problemet är att när nybyggena nu börjar bli klara är det ingen som verkar vilja ha dem. Tiden är förbi när allt gick att sälja till vilket pris som helst. En etta i det här projektet kostar ca 3 miljoner kr medan fyrarummarna går loss på ca 11 miljoner.


Husen ligger bullerutsatt med Essingeleden på ena sidan och Drottningholmsvägen och tunnelbanan på den andra. Bild från projektets säljsida.

Av 182 lägenheter är i dagsläget inte ens 40 sålda, rapporterar flera medier. Byggbolaget lockar alltmer desperat med fina ord, återkommande visningar, eldshow och foodtruck för att de "inte bara säljer boende utan även ett levande grannskap". Vi får se om det hjälper. Husen ligger i ett bullerutsatt område med Essingeleden på ena sidan och Drottningholmsvägen och tunnelbanan på den andra. Den som kan betala 11 miljoner kr för 4 rum väljer nog ett bättre läge.


Livsstilsbild från projektets säljsida.

När de ekonomiska hjulen snurrar för fort fattas en del dåliga beslut. Värdet av nya bostäder ansågs väga upp de negativa konsekvenserna för parkmiljön och slottet men det finns helt enkelt platser som är olämpliga för bostadsbebyggelse. Det vi nu fått är en förstörd parkmiljö till ingen nytta eftersom få vill ha de nya bostäderna.

Magnus Eriksson

Kommentarer
Postat av: Bluebird

Jag delar definitivt inte uppfattningen att parkmiljön är förstörd. Man kan på inlägget ovan få intrycket att bostadshusen är uppförda i parken, vilket inte är sant. Både hotellet och den därpå länge öde tomten var båda "lika" aparta...

Däremot är det problematiskt att bostäderna är så hiskeligt dyra i relation till sitt praktiska värde. Detta förklaras sannolikt delvis med att markpriserna är helt sanslöst högt satta av staden och en bostadsmarknad som är dysfunktionell.

Men utifrån ett bevara-perspektiv så fanns det inget av värde att just bevara i detta fall.

2019-02-16 @ 18:47:38
Postat av: Bevara Stockholm

Det står att bostadshusen byggs på platsen för det tidigare hotellet men att en del av parken tas i anspråk. Eftersom bostadshusen har en mycket större byggnadsvolym än det tidigare hotellet påverkar de också parkmiljön mycket mer än vad hotellet gjorde.

Det är riktigt att staden tar mycket betalt för den mark de säljer men det påverkar inte försäljningspriset. Priset sätts efter vad byggbolaget tror att marknadspriset ligger på när det är dags för inflyttning. Ett lägre markpris skulle inte ge billigare bostäder utan större vinstmarginal för byggbolaget. När marknadspriset på nybyggda bostäder nu sjunkit har det hänt på andra platser i Stockholm att byggbolag lämnat tillbaka mark eftersom de inte längre ser någon ekonomi i projekten.

2019-02-17 @ 22:45:35
Postat av: M1

Det verkar inte bli något av med kontorshusen. https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/kontor-i-slottspark-pa-kungsholmen-stoppas/repsen!HMGxmuaMpi43YYbEi40BmQ/?fbclid=IwAR3l9iHGnfUn4CcdYXermPUya7l2odEOwXVCqufVkLLs2MU32Jbdu1S92XM

2019-05-15 @ 13:48:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0