Jubileumshuset presenteras med slitna ord

Alla nya byggprojekt marknadsförs med positivt laddade värdeord. Men när samma ord återkommer i olika projekt drar det ett löjets skimmer över både projektet och försöken att marknadsföra det.

Ytterligare ett höghusprojekt är under uppseglande i Stockholm. Det är bostads-kooperationen HSB som vill fira sitt 100-årsjubileum genom att bygga ett 24 våningar högt bostadshus med ca 100 bostadsrätter i Hagastaden. Huset ska ligga i höjd med Trafikplats Norrtull, drygt 500 meter från Norra Tornen.


Framtidsvision av Jubileumshuset. Bild: HSB

I pressmeddelandet som presenterar projektet kryllar det av positivt laddade värdeord för att få det att låta spännande och nyskapande. Vår tids modeord som "innovativ" och "inkluderande" beskriver den planerade bostadsrättsföreningen tillsammans med uttryck som "framtidens boende" och "kommunicerande yta". Huset som kallas Jubileumshuset beskrivs som en "märkesbyggnad", ett "landmärke" och "Stockholms nya port norrifrån". Men man behöver inte tänka särskilt långt tillbaka i tiden för att minnas vad som sades om Norra Tornen när de planerades, då under namnet Tors Torn. Uttryck som "märkesbyggnad" och "port till Stockholm" användes flitigt. Så sent som vid invigningen i november 2018 kallades de båda höghusen för "landmärken".

Nu tänker sig alltså HSB att bygga ett hus och redan från början ter sig beskrivningen löjlig när de använder samma ord som redan använts om grannhusen. När huset dessutom ska byggas alldeles i närheten av Norra Tornen blir det ännu märkligare att de valt de ord de gjort. Hur många portar, märkesbyggnader och landmärken kan man ha på samma plats?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0