Bilder ur arkivet

Till nästan varje inlägg här på bloggen används nytagna fotografier som illustrerar texten. Det har lett till ett arkiv med en stor mängd bilder. Tyvärr är det något osorterat. I takt med att nya blogginlägg skrivs blir arkivet också större och större. Många bilder används inte i det aktuella inlägget och ibland fotograferas det ändå utan något egentligt syfte.

Kvaliteten på bilderna varierar. De tidiga mobilkamerorna var inte alls lika bra som idag och även vanliga digitalkameror har utvecklats genom åren. Vid oplanerad fotografering används den kamera som finns till hands. Så var det i juli 2008. Teatern Folkan vid Östermalmstorg var riven men det nya Åhlénshuset ännu inte byggt. En mobiltelefon med en för den tiden bra kamera var det som fanns till hands.


Platsen där teatern Folkan tidigare låg vid Östermalmstorg, Juli 2008

En bild från juni 2011 som inte användes i något blogginlägg visar en byggnad på Kungsholmen som numera är riven. Andra bilder användes men inte den här. Bilden har istället legat i arkivet och nu blivit ett tidsdokument.


En numera riven byggnad på Kungsholmen, Juni 2011

Även utan rivning förändras stadsbilden. På Klarabergsgatan byggs det nu på en ny våning på det här huset. I mars 2011 hade det sitt gamla utseende. Då fanns en mängd olika butiker i huset, bla Teknikmagasinet som sedan dess gått i konkurs inte bara en utan två gånger och nu enbart drivs som e-handel.


Kontors- och butiksbyggnad vid Klarabergsgatan, Mars 2011

Även utan dramatiska konkurser förändras butiksutbudet. En bild från Januari 2011 visar en videobutik på Södermalm. Numera är det väl ingen som hyr film över disk när strömningstjänsterna tagit över den marknaden och videobutikerna försvunnit.


En videobutik på Södermalm, Januari 2011

På Södermalm finns Ringens Centrum. Bilden från September 2013 visar en del av den food court som tidigare fanns där. Den byggdes senare om och kallas nu Teatern. Resten av gallerian har nu också byggts om.


Food court i Ringens Centrum, September 2013

En uppmaning till alla läsare är att fotografera sin omgivning. Det kan vara något så banalt som den lokala mataffären eller en busshållplats. Bilderna behöver inte vara perfekta. Om 50 år, eller kanske bara 10, är de intressanta ändå.

RSS 2.0