Münchenbryggeriet

Münchenbryggeriet vid Söder Mälarstrand på Södermalm är en välbevarad industrimiljö från 1800-talet. Byggnaderna och området har flera gånger tidigare hotats av rivning och olika byggplaner. Nu är det dags igen.

Münchenbryggeriet byggdes på 1890-talet och var ett av flera bryggerier i Stockholm med tysklingande namn. Redan 1850 byggdes Ludvigsbergs Mekaniska Verkstad på området (1) och de byggnaderna ingår idag i det som kallas Münchenbryggeriet. Öltillverkningen pågick fram till 1971 då Pripps flyttade sin tillverkning till Bromma. (2) Hela området är idag en mycket välbevarad industrimiljö.


Münchenbryggeriet, Mars 2024


Gården där flera nya byggnader planeras, Mars 2024

Några år efter att bryggeriet hade flyttat hotades Münchenbryggeriet av rivning. Stockholms Stad vill bygga bostäder på platsen. Efter en folkstorm och ett maktskifte i Stadshuset vid valet 1976 räddades Münchenbryggeriet i sista stund av den borgerliga oppositionen som vunnit valet. (2)

I mitten av 1980- och 1990-talen har det kommit nya byggplaner för området. De möttes av protester och har alla fått avslag. (3)

Nu vill Fastighets AB Ludvigsberg 3 (AFA fastigheter) som äger Münchebryggeriet bygga ca 120 lägenheter fördelade på flera huskroppar. Ett hus på gården med 7 våningar och flera huskroppar mot berget med 7 våningar mot gården och 2-3 våningar mot Ludvigsbergsgatan ovanför. I bottenvåningarna planeras, som alltid, för publika lokaler och under de nya byggnaderna planeras för ett underjordiskt garage. Syftet är att aktivera platsen under en större del av dygnet. Förutom bostäder nämner Stadsbyggnadskontorets tjänsteutlåtande en mängd olika aktiviteter som ska få plats. Det är "serveringar, marknader, utomhusscen, dans och skridskobana vintertid" som nämns. (1)


Översikt över området med de föreslagna nya byggnaderna inlagda.
Bild: Stadsbyggnadskontoret / Esencial Arkitekter


Münchenbryggeriet med de planerade husen inritade. Jämför med bilden nedan med planområdet. Bild: byggplanermunchen.se

Münchebryggeriet inklusive gården och bergssidan som ska bebyggas är blåklassad i Stockholms Stadsmuseum kulturhistoriska klassificering och bedöms ha synnerligen höga kulturvärden. (4) (1) Planområdet följer tämligen exakt det blåklassade området. Även om det inte innebär rivning av byggnader planeras bygget i en mycket kulturhistoriskt känslig miljö. För den som inte bryr sig om hur staden ser ut eller dess historia utan bara räknar antalet bostäder eller ekonomisk vinst spelar det naturligtvis ingen roll. Men för oss andra är det viktigt att inte bara kunna bo utan också kunna leva och trivas.


Planområdet vid Münchenbryggeriet markerat med vit linje. Bild: Stadsbyggnadskontoret


Detalj ur Stockholms Stadsmuseums kulturhistoriska klassificeringskarta där hela området vid Münchenbryggeriet är blåklassat.

Det finns flera nackdelar med bostäder på den här platsen. För det första kommer många av dem att bli mörka. Husen kommer ligga i en grop med berget på ena sidan och Münchebryggeriet på den andra. Men än värre är att verksamheten på Münchebryggeriet kommer att störa bostäderna. Här finns förutom flera företag också föreningar och två skolor. Det finns också flitigt använda lokaler för mässor, konferenser och fester. På gården finns det replokaler för band som spelar och som låter en hel del. Flera partier i Stadsbyggnadsnämnden har uttryckt oro för den befintliga verksamheten och påpekat att det är viktigt att den kan fortsätta men ändå röstat för att förslaget ska ut på samråd. (5) Byggs det bostäder här kommer det att uppstå konflikter, det kan vi vara säkra på.

Förslaget innebär ett kraftigt ingrepp i den kulturhistoriska miljön. Alla håller med om det, även de politiker som röstat för förslaget. (5) Om det här förslaget blir verklighet kommer det inte finnas några spärrar alls för vad som är tillåtet att göra även i mycket känsliga historiska miljöer. Även om planerna inte genomförs behöver platsen inte betraktas som ett museum där tiden står stilla. Det är den heller inte idag. I Münchebryggeriet pågår idag helt andra verksamheter än de ursprungliga. Byggnaderna är moderniserade och kan med sina nya användningsområden finnas kvar samtidigt som den historiska miljön också gör det. Området är aktivt med sina olika verksamheter och de förslag på nya aktiviteter som nämns i tjänsteutlåtandet är bra men de går att genomföra utan att förstöra en unik miljö.

Planförslaget är planerat att komma ut på samråd i maj 2024 och samma tidplan anger maj 2025 för granskning.

Källor:
1) Tjänsteutlåtande Ställningstagande inför samråd (Dnr 2021-00703)
2) https://sv.wikipedia.org/wiki/M%C3%BCnchenbryggeriet
3) https://www.byggplanermunchen.se
4) Webbkarta: Stadsmuseets kulturhistoriska klassificering
5) Stadsbyggnadsnämnden Protokollsutdrag 2023-11-30 § 26


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0