Arkitekturpolicyn får inte bli ett frikort att riva

På Östermalm har det första huset byggts enligt Stockholms nya arkitekturpolicy. Det är väl anpassat till sin omgivning men för att bygga huset revs en unik och kulturhistoriskt viktig miljö.

I korsningen Birger Jarlsgatan / Kungstensgatan har ett nytt bostadshus byggts. Bloggen har tagit upp den här platsen tidigare då Stockholms äldsta bensinstation låg här, en byggnad med högt kulturhistoriskt värde men som revs 2021 (1) för att ge plast åt det nya bostadshuset.


Bensinmacken i Statoils regi, November 2016


Den stängda bensinmacken, Oktober 2020


Bensinmacken är riven, November 2021

Huset är det första i Stockholm som byggts enligt Stockholms nya byggnadsordning och arkitekturpolicy (2) som säger att byggnader ska anpassa till sin omgivning, även om det finns luddiga formuleringar som öppnar upp för att inte göra det. "Ett arkitektoniskt uttryck kan ta stöd i kunskap om äldre förlagor men bejaka förutsättningar i nutida teknik och måttsättning för att ge ny bebyggelse ett självständigt uttryck med väl avvägda proportioner.” (3)


Det nya bostadshuset tar form, November 2022

Det nya huset är väl anpassat till sin omgivning. Det gäller både storlek och form. Fönstersättningen är stram med avbrott för några större utskjutande fönster. Sockelvåningen ger ett elegant intryck med sin räfflade stenfasad som är avfasad mot husets dörrar som ligger något indragna. Genom att stuprören får samma färg som fönster och andra detaljer smälter de in i fasaden på ett diskret sätt men i och med att de fortsätter med samma färg ner till gatan blir de tydligt markerade mot den grå sockelvåningen samtidigt som de ge  fasaden en koppling hela vägen ner till marken. De yttre delarna av fasaden, längst till höger av byggnaden på Birger Jarlsgatan respektive längst till vänster på Kungstensgatan hade kunnat få en annan färg för att ge ett visuellt intryck av flera byggnader och på så sätt skapa en mer varierad gatubild.


Det färdiga bostadshuset, November 2024


Sockelvåningen i närbild med indragen entrédörr och tydligt markerat stuprör, November 2024

Men kort sagt, det är inget fel på huset som har byggts. Problemet är istället att man rev det som var där innan. Stockholms äldsta bensinstation, en unik byggnad från 1926 med högt kulturhistoriskt värde. Grönklassad av Stockholms Stadsmuseum och ett exempel på arkitekturstilen Swedish Grace. Bara för att det finns en ny arkitekturpolicy som säger att nya byggnader ska anpassas till omgivningen kan det inte ge frikort att riva äldre värdefulla byggnader. Lite större hänsyn måste man kunna kräva.

Källor:
1) https://www.mitti.se/nyheter/nu-ska-klassiska-macken-rivas-6.27.7630.80c24a78a8
2) https://www.dn.se/sthlm/stockholms-nya-policy-husen-ska-smalta-in-i-stadsbilden/
3) https://arkitekten.se/nyheter/ny-arkitekturpolicy-antagen-i-stockholm/ 

Kommentarer
Postat av: Jan Soddu

På macken har man varit me tj-bilen o tvätten i källaren, en mack passar inte i bostadsomr. Färgen på huset är totalt misslyckad (död) - huset har bara ok design

2024-11-29 @ 09:51:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0