Man äger inte sin utsikt

När ett nytt hus ska byggas brukar folk i området protestera mot att deras utsikt försvinner. Med all rätt tycker jag. Äldre områden är ofta välplanerade när det gäller utsikt och hur solen ska skina mellan husen. Vid sådan förtätning som nu sker där kvantitet går före kvalitet går sådana värden som utsikt och ljus ofta förlorade.

De som klagar brukar ofta få mothugg av byggivrare som säger att man inte äger sin utsikt. Det är helt rätt att man inte gör men man måste ändå betala för den. Den som köper en lägenhet får ofta betala betydligt mer om utsikten är bra än om lägenheten ligger mörkt och tätt inpå andra hus. Till och med nyproducerade lägenheter säljs med olika pris beroende på deras läge. Utsikten är ibland till och med ett försäljningsargument. Det man gör är att betala för något man sedan inte äger, sin utsikt.

Då är det rimligt och fullt förståeligt att människor som förlorar sin utsikt blir arga. De förlorar inte bara sin utsikt och en del av sin livskvalitet, de förlorar också pengar den dag lägenheten ska säljas. I hyresrätter finns inte det ekonomiska perspektivet på samma sätt men livskvalitet betyder ofta mer än pengar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0