Liljeholmskajen

Vid Liljeholmskajen ske det byggas fyra höghus med bostadsrätter. Tanken från början var att de skulle vara 21 våningar höga men både politikerna i stadsbyggnadsnämnden och byggbolaget JM ville öka våningsantalet till 24. Det är ett tydligt exempel på samarbetet mellan byggbolagen och våra politiker. Byggbolagen vill tjäna mer pengar och politikerna går deras ärenden.

Bostadsbristen är stor bland unga människor och det finns ett behov av fler små och billiga lägenheter. Den här bostadsbristen används ofta som skäl för att bygga mycket och att bygga högt men det är inte för de bostadslösa det byggs. Nej, istället är det dyra bostadsrätter som dessa eller hyresrätter med höga hyror som byggs. Bostadsrätterna i de här husen kommer att kosta mellan 2,8 och 8 miljoner kronor. Det är knappast några summor en bostadslös har råd med. Om den bostadslöse skulle ha det hade han/hon inte varit bostadslös längre. Folk med pengar kan alltid skaffa sig bostad och de bostadslösa förblir bostadslösa.


Liljeholmskajen fotograferad från västra Årstabron. Byggarbetet pågår för fullt. (Augusti 2011)


Liljeholmskajen i framtiden. (llustration: Rosenbergs arkitekter)
Att döma av bilderna på JM:s webbplats ska husen inte vara vita utan svarta.


Kommentarer
Postat av: Wim

Jag håller med om att det är problematiskt att allt som byggs blir så förtvivlat dyrt. Ett resultat av oligopol på byggmarknaden och lite för lite vilja hos den politiska styrningen.Däremot tycker jag inte ökningen av antalet våningar är ett negativt symptom på ovanstående. Under rådande omständigheter är det bättre att man bygger fler dyra lägenheter än inga lägenheter alls (jmfr tre extra våningar vs inga extra våningar alls).

2011-08-23 @ 20:56:02
Postat av: M

Byggs husen i svart blir det ju en trist syn. Det kommer att se ut som en jättestor fabrik. Det blir en östeuropeisk betongskog av alltihop.Jag gissar att det var byggbolaget som föreslog förhöjningen och politikerna bara nickade. Man kan ju undra vilka som bestämmer i Stockholm egentligen.

2011-08-24 @ 22:51:27
Postat av: Peter

Det här är inte en blogg för stockholmare. Eller jo kanske för folk som redan bor i Stockholm och som inte vill att några andra ska bo i Stockholm, någonsin. Sällan har väl NIMBY drivits så långt som det görs här men det gör det inte mindre patetiskt.Bidrar med ett lämpligt soundtrack, framfört av ingen mindre än Thore Skogman: http://www.youtube.com/watch?v=SctlmT9HEdA

2011-08-26 @ 08:20:22
URL: http://www.youtube.com/watch?v=SctlmT9HEdA
Postat av: Anders Gardebring

Jag kan väl bara konstatera att om "bevara stockholm" i sanning brydde sig om bostadsbristen skulle man kanske ägna lite mer åt de frågorna, och lite mindre åt att kritisera varenda försök att bygga nya bostäder...

2011-08-27 @ 22:40:24
URL: http://www.yimby.se/
Postat av: KeMia

Bostadbristen är delvis en chimär. HSB förmedlar hyresrätter men man lyckas inte förmedla flera av dessa till sina bosparare trots att det skulle räcka med att ha sparat mycket kort tid, de ligger nämligen i "fel" områden. Sedan finns det flera lägenheter som står tomma pga bostadsrättsföreningarnas motstånd mot andrahandsuthyrning. Har själv en sådan lägehet som stått tom i två år och i samma hus finns flera liknande fall.

Postat av: M

Intressant!

Det krävs alltså att man har bosparat i ca 145 dagar för att få ett förstahandskontrakt i

Märsta. Vad synd det är om folk...

2011-08-28 @ 16:06:02
Postat av: Adam

Intressant att du tar upp detta projekt i din blogg!Jag anser att det bör byggas vackra bostäder längs vattnet, och därför få de gärna också vara mer påkostade än snittet. Billiga bostäder behövs självklart också, inte minst för oss som är unga, men jag har svårt att se att det finns en koppling mellan denna byggnation och din problemställning. Men att bostäderna kommer bli fyrkantiga, höga och mörka är förstås synd av andra skäl.Väl mött!

2011-10-17 @ 20:30:45
Postat av: Nicke

Är det en gammal torpedbåt (träskrov) som ligger där vid kajen?/Nicke

2011-12-07 @ 11:26:04
Postat av: M1

Nu ska husen tydligen bli 26 våningar.

2012-02-27 @ 08:06:58
Postat av: Magnus

Frigör inte detta bostäder i billigare områden, eller åtminstone villor, vilka i sin tur kan frigöra bostäder i billigare områden när/om folk bildar familj?

Man bör i sammanhanget ha klart för sig att Stockholm är kanske den storstad i världen som har flest singelhushåll. Det är utrymmeskrävande om de flesta av dessa bor i 2-3 rok.

(Jag säger inte att det är direkt fel, bara att det ställer saken i ett särskilt läge i Stockholm jämfört med många andra städer där hushållen ofta är större, om så bara för att folk av kostnadsskäl då delar lägenhet i större omfattning än vad ensamstående gör i Stockholm. Men i takt med försämrade pensioner och eventuellt än svagare arbetsmmarknad kan naturligtvis saken ändras. Det cyniska i sammanhanget är naturligtvis att i stora delar av staden bor folk trångbott redan idag, t.ex. många flerbarnsfamiljer med/utan inneboende släktingar m.fl.)

2013-04-18 @ 06:16:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0