Låt hela Sverige leva

Stockholms befolkning växer så det knakar beroende på födelseöverskott, invandring från utlandet och inflyttning från övriga Sverige. Att städer växer hör till dess natur men går det för fort ställer det till problem för alla. Politikerna i Stadshuset tycker att ökningen är "jätterolig". Stadens befolkning upplever i stället en ökad trängsel, bostadsbrist, överbelastad kollektivtrafik och en allt större känsla av att inte längre vara välkomna i sina egna kvarter.

På landsbygden minskar befolkningen snabbt vilket också ställer till med stora problem. Mängder av hus går inte att sälja och hyreslägenheter står tomma. Samtidigt som allt fler grönytor byggs bort i Stockholm rivs flerbostadshus på mindre orter. Företag kan inte etablera sig och servicen minskar för dem som bor kvar. Posten kräver två hushåll per kilometer för att köra ut post, annars måste man hämta den själv. Vissa är då tvungna att åka väldigt långt för att få tag i sin post.

Telia började riva det fasta telefonnätet där abonnenterna är för få och ersatte det med mobila lösningar som inte fungerar. Täckning kanske finns men ljudkvalitén är usel. Det skapar problem för både boende och företagare. Att driva företag på landet när fungerande telefoni saknas är svårt och att ringa ambulans efter en olycka har i vissa fall varit omöjligt. Drabbade kan lösa detta genom att köpa förstärkningsantenner men priset är ca 30 000 kr. Har telefoni blivit något som 2011 är förbehållet stadsbor?

Efter omfattande kritik har Telia stoppat nedmonteringen av det fasta telefonnätet men debatten om det ska vara möjligt att ringa överallt har fortsatt. Det behöver kanske inte finnas fungerande telefon i alla skogar och på varje fjälltopp men att människor ska ha fungerande telefoni i sina hem oavsett var man bor är en självklarhet.

Allt fler skolor i glesbygden läggs ner vilket resulterar i att eleverna måste pendla flera mil varje dag för att komma till skolan. När en skola saknas kommer inga barnfamiljer att flytta till orten och många av de som redan bor där väljer att flytta därifrån. Då fortsätter antalet invånare att minska. Som en naturlig följd av det läggs till slut affären ner. Utan vare sig skola eller affär är bygdens öde beseglat.

Att få posten i sin brevlåda, att ha fungerande telefon och att ha både skola och affär inom rimligt avstånd kan tyckas självklart men för många är det inte längre det. Det känns som historia men är en alltmer påtaglig verklighet.

Utarmningen av landsbygden kommer att drabba städerna också. På sikt kommer matpriserna att stiga när livsmedelsproducenterna blir färre. Dessutom kommer förståelsen för djur, natur och ekologi hos befolkningen att minska. Det finns redan idag högstadieelever som aldrig sett en myrstack.

När jag ibland beklagar mig över glesbygdens avfolkning och inflyttningen till Stockholm och andra städer möts jag av kommentaren "Människor måste få bo där de vill". Ja naturligtvis, men då måste också de som vill bo i glesbyggd få möjlighet att göra det. Vi kan inte ha ett Sverige där halva landet är avvecklat. Sverige är större än dess huvudstad. Det är inte rimligt att 20% av Sveriges befolkning ska bo i stockholmsregionen. Det är dags för politiker på riksnivå att stimulera företagande, kulturutbud och fritid på andra platser än i storstadsregionerna så att hela Sverige kan leva. Det skulle också Stockholm vinna på.


Kommentarer
Postat av: Niklas

Nu är det ju drygt 20% som bor i Storstockholm. Av ökningen är det runt 15% som har att göra med inflyttning från andra delar av Sverige.Men frågan är då vem som skall flytta ut om man ska ner i 20%. Utflyttning från Stockholm måste ju vara en slutsats från ditt resonemang.Själv vill jag bara bo i en storstad. Göteborg är för litet. Stockholm är nästan i minsta laget men passar mig ändå bra. Så det rimliga är väl att de som bor i Stockholm men ändå vill bo i en mindre stad flyttar dit och låter Stockholm vara en storstad.

2012-04-17 @ 17:39:58
Postat av: M1

Niklas missar som vanligt själva poängen i texten. Att utarmningen av glesbygd och småstäder nu börjar gå så långt att det blir svårt att bo där.

2012-04-23 @ 21:03:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0