Propagandautställning i Kulturhuset

Modellen över Stockholms innerstad som finns i Kulturhuset är imponerande, ingen kan säga något annat. Med sin detaljrikedom visar den en tydlig översikt över hur Stockholms centrala delar ser ut. Hit kommer turister för att på ett enkelt sätt se Stockholm från ovan men också Stockholmare som står och tittar efter det hus de själva bor i. När modellen först visades fanns resten av Stockholm runtomkring i form av en heltäckningsmatta.Numera används modellen i en utställning från Stockholms Stad för att visa var i Stockholm det byggs. Planerade och pågående byggen visas med vita hus. Tex Hagastaden, Norra Djurgårdsstaden och delar av Hammarby Sjöstad är områden med många vita hus.

Men modellen är missvisande. Den visar inte alla byggprojekt som planeras eller pågår i innerstan, då skulle de vita husen vara betydligt fler. Inte heller visas de projekt som pågår där antalet våningar på husen ökas. Minst ett hus som sedan länge är färdigbyggt saknas också helt på modellen. Slussen ser ut som i det nya förslaget men är inte vit utan ser färdig ut trots att byggarbeten ska pågå där i åratal.

De åtskilliga byggprojekt som pågår i Stockholms förorter beskrivs på stora gula plakat med vackra bilder. På flera av dem framhålls närheten till naturen. Det känns extra ironiskt på plakatet som beskriver Årstafältet. Här beskrivs hur "parken med ett rikt växt- och djurliv blir den nya stadsdelens hjärta". Att minst halva Årstafältet ska bebyggas nämns inte.Modellen över Stockholms innerstad som finns i Kulturhuset är imponerande, ingen kan säga något annat. Genom att visa utvald och tillrättalagd information skapar utställningen en positiv bild av vad som sker. Men genom att inte visa allt som byggs och inte heller tala om att det i många fall är grönområden som bebyggs döljer den många av de skäl som gör att människor protesterar. Utställningen uppfyller därför kriterierna för att kallas propaganda.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0