Bromstens industriområde

Debatten om byggprojekt i Stockholm är i huvudsak inriktad på innerstan och förorterna glöms bort. Men i förorterna bor också människor som har åsikter om nya byggprojekt och som är rädda om sitt närområde precis som i Stockholms centrala delar.

I Bromstens industriområde ska det byggas bostäder i stadsliknande kvarter. I de ursprungliga utredningarna fanns planer för hur hela området kunde bebyggas men eftersom en stor del av området är privatägt och det inte längre är politiskt korrekt att expropriera mark och egendom så kan bara den mark som ägs av kommunen bebyggas. Många i industriområdet vill fortsätta med sin verksamhet och det måste man ju ha förståelse för, det handlar ju om deras arbeten och försörjning. Allt fler små industrier tvingas bort när all mark ska användas till bostäder och jag undrar vart dessa ska ta vägen. I många fall läggs de ner och arbetstillfällen försvinner.

Bromstens industriområde är slitet och inte särskilt charmigt. Slitet eftersom det inte är någon idé att rusta upp hus som snart ska rivas. Det var likadant i Klarakvarteren innan den stora rivningsvågen.

Bromstens industriområde, Hösten 2008

De som redan bor i kvarteren kring industriområdet har vänt sig emot att det ska pressas in så många nya bostäder där. Den främsta anledningen till det är den kraftigt ökade trafikmängd det kommer att föra med sig. Villagatorna runt omkring kommer att fungera både som genomfartsleder och som parkeringsplatser. Det kommer visserligen att byggas parkeringsplatser men vis av tidigare erfarenheter tror jag inte att det kommer att användas fullt ut.

I närheten byggdes nämligen i mitten av 1990-talet ett stort bostadskomplex med hyreslägenheter och radhus. Intill detta byggdes en parkeringsplats där det idag kostar 125 kr per månad att parkera. (Rena reapriset om du frågar en innerstadsbo.) Men eftersom det inte kostar något alls att parkera på gatorna så väljer många att parkera där istället. Det har lett till en ohållbar trafiksituation där trafik har svårt att mötas på gatan eftersom halva utrymmet tas upp av parkerade bilar. Hur det har påverkat snöröjningen behöver väl knappast nämnas. Att tro att nya parkeringsplatser som kostar pengar att kommer att användas är att vara naiv om det inte samtidigt införs parkeringsförbud på gatorna, speciellt i kvarteren runt omkring det nya området.

Själv har jag invändningar mot att graffitikonstverket "Fascinate" riskerar att förstöras och försvinna. Det är ett av 1980-talets viktigaste svenska graffitikonstverk och har uppmärksammats internationellt. Jag hatar klotter men har inget emot graffiti och en laglig målning som den här är att betrakta som ett konstverk. Politikerna har sagt att en graffitimålning skapar otrygghet men när de säger så tar de också som sin uppgift att tala om för folk vad som är bra och dålig konst och vad som är tillåten och otillåten konst och då är vi inne på en farlig väg.

Fascinate, Hösten 2008

Kommentarer
Postat av: Perra

Jag tycker att det är skamligt, att detta område skall rivas till förmån för nya bostäder.

Tänk på alla småföretagare, och folk som faktiskt bor här!Det sistnämnda, det är jag som bor här, i ett litet hus.

Med dagens boendesituation, var ska jag ta vägen?

Tror inte ens att kommunen tänkt på det, men det har jag.

Det går inte, om jag inte bor i andra hand i resten av livet (mer eller mindre).

Jag älskar Spånga, och har bott i detta hus, sedan jag var fyra år gammal (1983).

Som sagt, var ska jag ta vägen?Var ska alla småföretag ta vägen?

2011-01-24 @ 23:20:10
Postat av: Niklas

Perra: Du nämner att du måste flytta från området. Jag har sett plandokumenten och av vad jag kan se så är det inga bostadshus som kommer rivas för att detta ska kunna uppföras. Om så är fallet är det förstås väldigt tråkigt och i så fall är det fullt rimligt att du ersätts med en likvärdig bostad.Om det nu är så att du bor intill kan du ju lugnt även i fortsättningen bo kvar. Egentligen förstår jag inte problematiken med att bygga fler bostäder. Bostadsbristen är skriande. Förra året ökade Storstockholms befolkning med drygt 35.000 invånare. Året därförinnan ökade det med nästan 38.000 invånare. De senast fem åren har befolkningen ökat med 165.000 invånare. Detta motsvarar mer än det som bor i Uppsalas tätort.En så stor ökning innebär att utbudet av bostäder måste öka. Och frågan är var dessa bostäder ska byggas. Ska de inte byggas i Spånga så måste de byggas någon annanstans.En del skulle nog säga att man istället skulle låta andra medelstora svenska städer växa och att man skulle satsa på landsbygden. Men även om man räknade bort all inflyttning från resten av Sverige till Stockholm skulle ökningen under dessa fem är ändå vara runt 145.000 invånare. Folkökningen beror snarast på att det föds många och relativt stort flyttöverskott gentemot utlandet. De övriga medelstora svenska städerna växer även de så det knakar. Sedan 1990 har Umeås procentuella tillväxt varit långt större än Stockholms.Så detta är en gemensam utmaning för alla Sveriges städer. Vi måste inse att storstadsområdet inte kan vara lika glesbebyggt i fortsättningen som det tidigare varit (alternativet är att bygga oabrutet med förorter bort mot Enköping, Uppsala, Strängnäs och Nyköping). I så fall kommer de pendeltåg som passerar Spånga att vara fulla redan då de passerar Kallhäll. Motorvägsköerna kommer börja vid Knivsta, och vid Bålsta. Alternativet är att bygga tätare med större närhet, gång-/cykelavstånd och bättre förutsättning för bra kollektivtrafik, såsom tunnelbanelinjer kors och tvärs.En fråga är förstås var alla småföretag ska ta vägen. Av någon anledning har vi sedan 30-talet byggt renodlade arbetsområden och bostadsområden. Skulle man inte kunna få in industrikvarter i de nybyggda stadsdelarna?

2011-04-02 @ 13:24:03
Postat av: M1

Bostadsbyggandet i Bromstens industriområde har redan blivit 166 miljoner dyrare än beräknat. Någon måste betala för alla felaktiga kalkyler. Antingen skattebetalrna eller de som bosätter sig där.

2013-11-21 @ 08:39:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0