Att sätta Stockholm på kartan

Våra politiker pratar mycket om att "sätta Stockholm på kartan", oftast i samband med att de vill bygga olika spektakulära byggnader. Byggnader som är till för att imponera på sin omgivning är ingenting nytt. Italiens huvudstad Rom är tex full av ruiner efter gamla skrytbyggen. Men det är något som hör hemma i antiken och att idag vilja använda märkesbyggnader för att markera Stockholms storhet får mig att undra vilka politikerna bygger för. Är det i första hand för turister, för politiker från andra städer och länder eller för stadens egna invånare?

Precis som en liten pojke som med beundran betraktar sin storebror och vill göra likadant som han ser Stockholms politiker på vad andra städer gjort. "I Oslo har de byggt ett nytt operahus, då gör vi det också." Men man sätter inte en stad på kartan genom att kopiera andra.

Det enda jag kan komma på som på senare år verkligen satt Stockholm på kartan är Stieg Larssons Milleniumtrilogi. Tre böcker, tre svenska filmer och en pågående produktion av Hollywoodfilmer. Det har gjort mer för att skapa intresse för Stockholm än vilket hus som helst. Mängder av turister kommer till Stockholm. De går guidade Millenium-vandringar och besöker de platser som nämns i böckerna och syns i filmerna. Enligt en analys gjord på uppdrag av bla Filmregion Stockholm-Mälardalen ökar turismen till Stockholm med tre procent åren 2009 till 2013 enbart på grund av Stieg Larssons verk. Det är uppenbarligen detta som väcker intresse utomlands, inte skrytbyggen som ett nytt operahus eller höga hotell.

Stieg Larsson har lyckats med det våra politiker bara kan drömma om.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0