Gästskribent: Gentrifiering

Gentrifiering är ett fenomen som alltmer kommit att debatteras men som inte på något sätt är unikt för Stockholm. Signaturen Kreutzberg 36 har här skrivit ett inlägg om gentrifiering, som i vardagslag också har kommit att kallas yuppiefiering eller lattefiering.

Gentrifiering

Gentrifiering kommer av engelska gentry som betyder herrskap och står för en statushöjning och därmed förändring av ett område. Gentrifiering sker när personer med betydligt högre inkomster än den ursprungliga befolkningens flyttar in vilket ofta leder till påkostade nybyggen och att områdets utbud och affärsverksamhet förändras.

Gentrifiering är vanligt just nu och sker i städer i många länder (Berlin, New York, Köpenhamn...) och vissa stadsdelar mer än andra. Först består området av billiga arbetarkvarter. Eftersom det är billigt kommer konstnärer, poeter och författare dit. Området blir "bohem chict" och väletablerade reklamare och mediefolk vågar flytta dit. Då blir det trendigt att bo på platsen och den "vanliga" medelklassen följer snabbt efter. De drömmer om konstnärens fria liv medan de suckar över amorteringarna. Konstnärer och små förläggare har inte längre råd att vare sig bo eller bedriva sin verksamhet i de exklusiva kvarteren utan söker sig till billigare områden. Fenomenet har i Stockholm främst drabbat Södermalm och Birkastan men håller snabbt på att sprida sig till "söder om söder."

I takt med att befolkningen i ett gentrifierat område byts ut förändras också själva området. Verkstäder, glasmästerier, gallerier och antikvariat byts ut mot dyra restauranger och väletablerade kaffekedjor. Stadsdelens särart försvinner och likriktningen är ett faktum. Sist flyttar mäklare in i lokalerna och då börjar kurvan gå nedåt. Hur kul är det att bara ha en massa telefonbutiker, webbyråer och mäklarkontor runt om sig? Det var ju närheten till de mysiga caféerna som eftersträvades.

Paradoxen är given. De som flyttar till det mysiga området bidrar själva genom sin närvaro till förändringen och ursprungsbefolkningen känner sig inte längre välkommen i sina egna kvarter.

Exempel på gentrifierade stadsdelar i Sverige är Södermalm i Stockholm, Haga i Göteborg, Möllevången i Malmö, Nöden i Lund och Svartbäcken i Uppsala.

I städer utomlands är SoHo i New York och Kreutzberg i Berlin tydliga exempel på gentrifiering.

Kreuzberg var en del av Västberlin och med sitt läge vid Berlinmuren låg stadsdelen långt från Västberlins centrum vid Kurfürstendamm. Med muren synlig på nära håll var det en oattraktiv plats att bo på och hyrorna var låga. Det billiga boendet lockade till sig fattiga invandrare såväl som studenter och bohemer med en stark alternativrörelse. Speciellt området Kreuzberg 36 (efter det gamla postnumret), som var omgivet av muren på tre sidor var känt för husockupationer och majdemonstrationer. När muren föll och Berlin åter var en enad stad blev Kreuzberg en av de centralare stadsdelarna i Berlin och gentrifieringen var ett faktum.


Kreutzberg 36


Kommentarer
Postat av: Knarkmissionen (Jesper)

Bra inlägg!

Ang gentrifiering av Grimman:Hela affären runt Grimman har varit fyllt med lögnar, propaganda, censur och girighet från början. Själv bodde jag rakt framför den öppna drogscen Stockholmsstad samlade ihop med hjälp av Stadsmissionen på Maria Prästgårdsgata.

Det var ett politisk beslut att samla droghandel och missbrukare i 3 år med vilka medel som hälst.

Inte en enda gång vi anmällte handel eller bruk av droger på gatan kom polisen.

Istället sattas väktare in för att skydda missbrukarna och handeln med droger. Väktare som dessutom trakkaserade flera av oss boende.

Allt är ett stort ekonomisk politisk spel vart det gäller att lura och trötta ut vanliga folk så dom i toppen av samhället kan få igenom sina sjuka önskemål.

Det att de vill öka tryggheten är också en medvetet lögn. Innan Stadsmissionens öppna knarkhandel krossade samhället Grimman, fanns noll kriminalitet i Maria Prästgårdsgata. Jag vet för jag var en 2 boende som kallades med in på det första möte hos polisen när Stadsmissionens organiserade kriminalitet tog över våren 2008.

Det är också orsaken till att Hotellhem plöstlig valgte att lämna Grimman. De fick extremt mycket problem och dessutom utnämnades till syndabock.Förutom att gå på olika värdelösa möten om kvarterat Grimman, har jag skrivit till hundradtals inom media och andra som borde ha seriöst intresse i samhället. Men aldrig våger någon beskriva situationen rätt, eller kanske bara inte vill tro på mängden korruption som finns i dagens sverige.

Här en email till förre stadsbyggnadsråd innan nya förslaget från Stockholmshem.

Som alltid fick jag inget svar på problemen för det enda det handlar om på riktigt är ekonomisk utnyttande.

------------------Bäste Anna (stadsbyggnadskontoret)FF! Fort men fel, som man säger. Att kommentera Stockholmshems förslag till 7 vånings extremgigant mot andras bostäder, är svårt att göra snällt och utan fula ord.Hensynslöst mod allt annat än Locums missbruksindustri som finns just nu. Känner du till området? Vet du vem som skapade drogscenen februari 2008?Jag skickar en rad emails efteråt så du kan få en unik inblik i det som har pågått och som pågår.Men jag ska försöka uttala mig konstruktivt om förslaget, även om jag mener det inte borde finnas i den meningslösa storlek. Ska det kunne vara det minste acceptabelt, så krävs en vändning på 180 grader.Grimman är ett industriområde. Ungefär 8000 (åttatusind) bilar och tunga fordon åker in och ut på barnfamiljernas gångväg till Tanto. Flera påkörninger har varit nära och polisanmäldning av vårdslös körning på gångbanan har tyvärr inte ändrat på situationen. Visste du det?På Wollmar Ykskulls gatan där Stockholmshem föreställer sig en park, finns en liten parkdel framför Statoils kontorsbyggnad. 150m från Systembolaget. Ett ställe helt förstört av alkolister och knarkare. Va bra de ska få det med en ny fin park 30m därifrån.Värdelös planering!Men där skulle det passa helt bra med Stockholmshems famösa gigantfyrkanter, rakt mot kontor istället. Då skulle det passa helt fantastisk unikt med en parkdel överför skolan i bostadsområdet mot Timmermansgatan. En bra bit från missbruksindustrin, som egentligen inte borde finnas alls. Det är en vinstdrivande verksamhet som gynnar missbruk.Det är tydligt att Stockholmhem gör som många politikare. Ställer upp med helt överdrivna förslag som de vet måste bantas ner vid förhandling. Men här ska inte bantas ner, här ska flyttas runt om närsamhället ska kunne återhämta sig efter flera års politisk och fysisk missbruk!Det är dessutom mera pinsamt att låta fina liten Asylum stå ensam kvar med 7 vånings gigantfyrkanter rakt upp och ner på båda sidorna, än att bara riva bort så vi slipper minnet om hur snyggt, ljust och öppet det var på Söder innan kapitalstärka maktar tog över. Det gäller så klart inte bara Grimman, men tyvärr många ställen för tiden. Hur blev det så fel i Stockholm?Ett så samhällsförstörande förslag som detaljplanen för Grimman måste förkastas och långsiktigta genomtänkta nya bostadsförslag tas fram med hänsyntagen till hela området och de som redan bor där.Stockholmshem har redan varit med om att krossa närsamhället sedan 2008. Ska de få lov att krossa störstadelen av utrymmet?

-------------------------

Veta mera? Kontakta mig på [email protected]2011-11-28 @ 08:54:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0