Gästskribent: Thulehuset på Sveavägen

Samma gästskribent som tidigare gjorde en stadsvandring och visade på de små sevärdheterna i Stockholm återkommer här med ett nytt inlägg. Den här gången handlar det om en av alla ombyggnader av kontorshus som nu sker.

Thulehuset på Sveavägen

Thulehuset på Sveavägen 42 ska moderniseras och rustas upp. Tidigare satt Skandia här men efter deras flytt ska fastigheten få nytt liv. Hyresgästerna i gatuplanet har flyttat och ombyggnaden påbörjats.

Fastigheten byggdes 1938-42 för försäkringsbolaget Thulebolagen som köptes upp av Skandia 1963. Därför kallas huset i folkmun Skandiahuset. Den typiska funkisfasaden ska återskapas till i stort sett ursprungligt skick är det sagt. Det är positivt att man tar tillvara de ursprungliga arkitekternas ambition och behåller det tidstypiska uttrycket. Det gäller dock endast fasaden. Det rundade taket som idag bryter av fastighetens rektangulära form ska bli alldeles kantigt. Husets del mot Tunnelgatan ska höjas och få en steril glasfasad om man ska tro reklambilderna. Den smala Tunnelgatan kommer alltså att bli ännu mörkare än tidigare.

Varför kan inte dagens arkitekter och byggbolag inse att höjd på hus kräver bredd på gatorna som omger dem?


Thulehuset med sin tidstypiska fasad och fastigheten mot Tunnelgatan som ska höjas.


Thulehusets gröna rundade tak.

I ombyggnadsplanerna ingår även att göra om den tidigare flickskolan i hörnet Adolf Fredrik Kyrkogata och Sveavägen till hotell. Vi får hoppas att den fastigheten får behålla sin färg, sina rundade former och sin utsmyckning eftersom den skapar ett fint avbrott till Thulehusets linjära storskalighet.


Den gamla flickskolan som ska bli hotell.

Kvarteret innehåller också ett kontorshus i korsningen Adolf Fredrik Kyrkogata och Luntmakargatan. Det ska rivas och på platsen blir det bostäder. Det är bra med bostäder men är huset i så dåligt skick att det måste rivas istället för att byggas om? Om hus från 80-talet nu rivs kan man ju fundera på vilka hus som kommer att rivas om tio eller tjugo år. Har husen i Hammarby sjöstad gjort sitt då?


Kontorshuset spm ska rivas.

Nästa fråga är ju vilka de nya hyresgästerna i butikslokalerna blir. Svensk Hemslöjd och Kreatima har förmodligen inte råd att flytta tillbaka. Det vore trist om det blir stora etablerade kedjor som redan finns på gångavstånd från platsen men ombyggnad och höjda hyror brukar inte uppmuntra mångfald.


Återkommer mångfalden bland hyresgästerna?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0