Tegeludden 16

I kvarteret Tegeludden på Östhammarsgatan 70-72 vid Gärdet, alldeles på gränsen till det som ska bli Norra Djurgårdsstaden, ligger en kontorsfastighet, benämnd Tegeludden 16. Den är byggd under tidigt 1960-tal och är gulklassad av Stockholms Stadsmuseum.

Byggnaden ägs av fastighetsbolaget GE Real Estate som vill bygga om och bygga ut den med bostäder och lokaler för kontor eller handel i bottenvåningen. Två hela våningar och en tredje indragen våning planeras nu att byggas ovanpå den befintliga byggnaden. Under våren var planerna på samråd och nu i oktober ställs planen ut.


Ett förslag på hur huset ska se ut efter tillbyggnaden. (Bilden är hämtad från stadsbyggnadskontorets tjänstemannautlåtande.)


Fram- respektive baksida på huset som det ser ut idag. (Oktober 2011)

Jag har egentligen inga synpunkter på att det byggs bostäder i fastigheten men närheten till hamnen är ett problem. Miljöförvaltningen har avstyrkt planen i avvaktan på Stockholms Hamnars bullerutredning. Miljöförvaltningen påpekar i sitt utlåtande att bullernivån överskrider Naturvårdsverkets riktvärden för maximal ljudnivå nattetid. I industriområdet sker godshantering med truck och godståg går på spåren mellan Värtahamnen och Frihamnen.

Drygt 50 meter från huset ligger också Tegeluddsvägen och där transporteras farligt gods. 50 meter är kortare än det av länsstyrelsen rekommenderade avståndet. Eftersom det ligger andra byggnader mellan det här huset och Tegeluddsvägen anser inte stadsbyggnadskontoret att det behövs en riskutredning i frågan.

Det är ett tecken i tiden att det börjar tummas på regler om vilka platser det är lämpligt att bygga bostäder på. Det blir alltmer vanligt att bostäder byggs på platser som påverkas starkt av buller från tex kraftigt trafikerade vägar eller industrier.

Fastighetsbolaget GE Real Estate äger och förvaltar fastigheter för kontor och handel. GE Real Estate är samma bolag som äger Göta Ark på Södermalm. Jag börjar se en ny trend i deras verksamhet. När bostadspriserna är höga lönar det sig att bygga om kontor till bostäder. Den som bor bredvid ett kontorshus ägt av GE Real Estate gör bäst i att vara vaksam. Sannolikheten finns att de kommer att vilja bygga om det till bostäder och då kommer byggnaden garanterat att bli större.


Kommentarer
Postat av: Anonym

Hej!Jag bor på andra sidan gatan och tycker att det är väldigt tyst. Garanterat tystare än mitt i stan. Man hör inget av godståg eller lastbilar. Det finns redan många bostäder som ligger närmare hamnen och Tegeluddsvägen. Däremot tycker jag att påbyggnaden på huset är ful.Mvh,Malin

2011-10-19 @ 10:13:07
Postat av: ap english essays

This modern building can by anything in the city

Postat av: Linn

Bor i grannhuset och hör absolut ingenting från hamnen. Tycker det är ljuvligt tyst här jämfört med resten av staden.Var dock nyligen och tittade på lägenheter på nordvästra Kungsholmen. Där kan man snacka om buller! Essingeleden på ena sidan och flitig flygplanstrafik till Bromma rakt ovanför. Planen låter rejält. Vi hoppade av direkt. Hoppas bara alla andra presumtiva köpare (till Västermalmsterassen m.m.) varit där och provlyssnat innan...

2012-02-13 @ 13:30:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0