Ulvsunda Slottspark

Ulvsunda Slott byggdes 1644-1647 och har genom åren byggts om flera gånger. Idag fungerar slottet som fest- och konferensanläggning. Slottsparken är även den från 1600-talet vilket gör den till den äldsta i Stockholm.

1999 såldes slottet och parken av landstinget till en privat ägare. Strax före försäljningen beslutade kommunfullmäktige att "Stockholms stad kommer ej att medverka till planläggning för exploatering av Ulvsunda slottspark".

Men nu är det nya tider och i början av 2010 fattade kommunfullmäktige beslutet att låta bebygga en stor del av parken med bostäder. Det är den södra delen av parken som bebyggs med ett 50-tal radhus och åtta villor. Försäljningen av den fösta etappen radhus har nyligen inletts.

Protesterna mot att den historiska kulturmiljön förstörs har varit många. Bla har Bromma Hembygdsförening protesterat mot byggplanerna eftersom de "innebär en oåterkallelig förvanskning av de samlade kulturhistoriska värdena som Ulvsunda slott representerar". Även Skönhetsrådet och Stockholms stadsmuseum avstyrkte det utställda detaljplaneförslaget.

Eftersom det är parkmark som bebyggs påpekas det särskilt i handlingarna från kommunen att det finns nära tillgång till andra grönområden som tex Lillsjöparken och Riksbykullarna på andra sidan Kvarnbacksvägen. Jag kan inte låta bli att undra vilka grönområden de ska hänvisa till den dag de bestämmer sig för att bygga även på dem. Planer på att bebygga Lillsjöparken har funnits länge.

Det positiva med det hela är att allén som går genom området som bebyggs verkar bevaras och att återstående delar av slottsparken ska rustas upp och utvidgas mot vattnet. Den del av parken som blir kvar kommer säkert att bli riktigt fin och allmänheten garanteras tillträde till den. Det blir säkert också jättefint att bo så nära en slottspark. Mindre trevlig är närheten till Bromma Flygplats.

 

Flygbild över Ulvsunda Slott och slottsparken hämtad från Hitta.se. Illustration över parken efter att den bebyggts.


Kommentarer
Postat av: KeMia

Nuförtiden får man vara tacksam när det inte byggs 20 våningshus, som YIMBY tycker.

När man nu säljer husen i parken gör man det med bilder på och inifrån! slottet. Av 15 bilder är 3 från nybygget, resten på slottet.

På länken kan ni kolla in priserna! Detta är verkligen ett bygge för alla!

Men var finns dagis och skolor, återvinningsstationerna osv. Som vanligt är det de som redan bor i området som får stå till tjänst utan att få något inflytande.

Postat av: Anna Arsjö

Ang. Brommaplan.
Sthlm Stad valde att kompensera JM i Brommaplansaffären och låter dem bygga kontorshus utmed Klädesvägen också. 2012 beslutar man också att avsätta medel från affären till att rusta reningsverket. Detta reningsverk beslutar man nu att riva till förmån för 1000 bostäder till. Inga lösningar har presenterats på hur trafikfrågan löses i den redan ansträngda knutpunkten Bp. Man förutsätter att de boende i området avstår från bil.

2014-06-30 @ 11:08:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0