Station Stockholm City

I samband med bygget av Citybanan ska den nya Station Stockholm City byggas där Hotel Continental står idag. Det första förslaget skrotades efter att Länsstyrelsen sagt nej. Den var för hög mot Vasagatan och samspelade illa med omgivande hus. Samtidigt skymdes delar av Klara kyrka. Länsstyrelsen ville också ha argument för att ett underjordiskt transportsystem måste ha ett över 51 meter högt stationshus.


Det ursprungliga förslaget som ströks efter kritik från Länsstyrelsen. Illustration: Jernhusen

Det nya förslaget som presenterades i början av sommaren är inte mycket bättre. I det har huskroppen delats upp i fyra delar. Byggvolymen är lika stor som i det förra förslaget, dubbelt så stor som den nuvarande byggnaden Men eftersom höjden sänkts mot Vasagatan så har den istället höjts mot korsningen Klara Västra Kyrkogata och Klarabergsgatan. Den högsta delen blir högre än i det förra förslaget och kommer till och med att vara en våning högre än Stockholm Waterfront som ligger ett kvarter bort, en byggnad som anses vara både för stor och för hög. Men det är bara tre av husets våningar som kommer att användas av stationen. Resten blir hotell och ett fåtal bostäder.

Det sägs vara bråttom att få huset klart. Men det är fem år kvar innan Citybanan tas i bruk och hetsen känns mest som ett sätt att få igenom ett stort hus. Det nya huset går ända ut mot Vasagatan vilket det nuvarande inte gör. Det vara bara den låga delen, som revs för ett par år sedan, som gjorde det. Det gör att platsen kommer att kännas trängre och mer instängd i framtiden.


En flygbild med det nya förslaget. Illustration: Jernhusen


Hotell Scandic fotograferat från Klarabergsviadukten, Augusti 2012.

Om det nu behövs ett nytt stationshus, varför bygger man då ett hotell? Här önskar jag att de styrande i Stockholm skulle våga bygga lågt, en ny station som samspelar med den gamla på andra sidan Vasagatan. Istället är förslaget ytterligare en byggnad med sterila glasfasader där hög exploatering går före arkitektoniska värden.


Stockholms Centralstation, Augusti 2012

Det nya huset har beskrivits som både mötesplats och märkesbyggnad, precis som varje hus som byggs i Stockholm numera. Men det finns redan en märkesbyggnad där, den heter Klara kyrka. Med en låg stationsbyggnad skulle kyrkan framträda mer och kunna bli en symbol för Stockholm. Stockholm är känt för sina gamla byggnader och vackra arkitektur. Det är också vad turisterna i Stockholm vill se, inte höghus i glas som ser ut att kunna komma från vilken stad som helst.


Kommentarer
Postat av: Oskar Lodin

I världens mest sekulära land är det högst opassande att ha en kyrka som symbol.

2012-11-08 @ 22:26:14
URL: http://oskarlodin.se
Postat av: M1

@Oskar Lodin. Vad vill du ha för symbol i stället då, ett köpcenter?

2012-11-20 @ 21:45:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0