Gästskribent: Det runda Stockholm

Samma gästskribent som tidigare gjort stadsvandringar i Stockholm och lärt oss att upptäcka de okända delarna av staden återkommer här med en annorlunda betraktelse. Den här gången får vi återigen anledning att se vår omgivning på ett nytt sätt.

Det runda Stockholm

Stockholm är fullt kantiga hus och raka gator och den senaste tiden har de svarta fyrkanterna blivit fler. Men om man höjer blicken eller bara ser sig omkring så upptäcker man snabbt att staden är full av runda former. Kom, vi ger oss ut på jakt efter det runda omkring oss.

Globen
Det första som syns när man letar runda former är naturligtvis Globen som invigdes den 19 februari 1989. På den norra sidan får globen trona i sin rundhet men på den södra sidan placerades en stor fyrkant. Hade inte världens största sfäriska byggnad kunnat få ståta med sin form i alla väderstreck?



Merkurius
Sweden Solar System är en skalmodell (1:20 miljoner) av solsystemet där Globen är solen. Varje del av modellen består av en skalenlig skulptur eller en graverad platta. Letar man sig utåt i rymden hittar man Merkurius på Stadsmuseet gård vid Slussen. Lägg handen på planeten, den är varm. Venus finns vid KTH, Mars i Mörby Centrum och Pluto i Delsbo i Hälsingland. Ge er ut på jakt efter de andra planeterna.



Slussen
Mycket har sagts om Slussen den senaste tiden och mer kommer att sägas. Hur förfallen den än är så har anläggningen gott om runda och böjda former både i vägarnas klassiska klöverform, broarnas utformning och Kolingsborgs cirkustältslika byggnad.



Järntorget
Kommer man ut på Järntorget i Gamla stan och höjer blicken kan man se ett klot på ett av taken. Det är en glob i koppar, som bärs upp av fyra delfiner. Fastigheten har adressen Skeppsbron 44 och har restaurang Zum Franziskaner i botten. På Skeppsbron är det få som höjer blicken så mycket men från Järntorget syns den.




Men pass på, några steg åt fel håll så syns inte klotet längre.

Brantingtorget
Vågar man lämna den väl ingångna Västerlånggatan och går genom Stenbastugränd i norra delen av Gamla stan upptäcker man ett runt torg i kvarteret Cephalus. Det är Kanslihusannexets cirkelrunda innergård med en diameter på ca 30 meter. Gården döptes efter Hjalmar Branting till Brantingtorget. På dess mitt finns Ivar Johanssons skulptur Morgon från 1962. Kanslihusannexet kallas numera Förvaltningshuset.



Kungsbron 10
Vi har lämnat Gamla stan och passerat Centralen. Då ser vi nästa runda form. Det är Trafikverkets driftledningscentral som finns i det runda huset på Kungsbron 10. Huset byggdes bombsäkert med stötvågsportar och skyddat innandöme. Idag räcker dock inte skyddet till vid ett eventuellt bombanfall. Huset står trots det emot de stora fyrkanter som vuxit upp i kvarteren runtomkring.



Kungsholmens brandstation
Borta på Kungsholmen hittar vi nästa kula. Den sitter på taket till slangtornet vid Kungsholmens brandstation. Tornet byggdes för att torka slangarna. De hängde där så att vattnet kunde droppa bort. Brandstation invigdes 1931 och kommer troligen att läggas ner 2014. Eftersom vi är i Stockholm är det högst troligt att den klassiska byggnaden med sitt slangtorn rivs.



Basarens runda restaurang
Också på Kungsholmen finns fastigheten Basaren 1. Det är den enda bevarade fristående basarlängan i Stockholms innerstad. I dess västra del hittar vi nästa runda form. Sen 1932 har det varit Kafé och restaurang här. Restaurangen hyrde gatumarken vid gaveln för en halvrund sommarservering. 1996 glasades uteserveringen in utan bygglov, men senare har ändring i detaljplan inkorporerat den före detta gatumarken i fastigheten. Det är beslutat att byggnaden ska rivas trots att Basaren 1 är klassad av Stockholms stad som särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.



Huset är alltså i bra skick, kulturskyddat och få inte förvanskas. Men att riva det går tydligen bra.

Det finns fler klot, kulor och runda former i Stockholm. Mängder med hus har runda torn och kupoler. Höj blicken och ser er omkring. Gå där ni inte gått förut. Det finns mycket att upptäcka i huvudstaden. Men skynda er, det börjar bli bråttom. Snart är mycket av det borta.


Kommentarer
Postat av: Stagne

Jag undrar om slangtornet på Kungsholmen verkligen ska rivas? Finns det något konkret beslut som är ett tecken på det?

Sedan vill jag inflika att runda former även byggs i modern tid. Med Globen som det allra tydligaste exemplet.

2012-12-02 @ 21:01:18
Postat av: Emma

Nej! Ska den rivas?? Jag har fina minnen inifrån den byggnaden! Jag är uppvuxen på Norr Mälarstrand precis nedanför vid parken, och jag och min familj brukade gå och äta på Ristorante La Rustica, som låg i de lokalerna då! Det är så himla sorgligt när de hela tiden förändrar ens barndoms Stockholm! Nu är det ju en trist och ocharmig sportbar där. . men varför inte göra ngt fint där igen!? Blir så ledsen!!

2013-01-24 @ 21:07:01
Postat av: V.

Som du ser blir dina obefogade spekulationer tagna som sanningar av svagtänkande. Var vänlig sluta med sådan uppvigling, och låt stockholm utvecklas som det alltid har gjort. Du skulle säkert varit emot slanghuset om någon ville bygga det det idag.

Kom med några förslag på vad du vill bygga för att lösa bostadsbristen istället, för än så länga verkar du ju bara vara emot allting som inte fanns i din barndom.

2013-04-07 @ 20:48:22
Postat av: Kungsholmen

@V
Signaturen Emma menar byggnaden basaren som kommer att rivas, inte slangtornet. Det framgår om du faktiskt läser inlägget och inte bara kommentarerna.

2013-04-12 @ 17:03:52
Postat av: bostadslös småbarnförälder

Klart skb ska få riva sitt hus. Det är självfallet ägaren till en fastighet som ska avgöra vad denne vill göra med sina hus. Riva, bygga om eller låta förfalla.
Ser fram emot att få flytta in i min lägenhet på hantverkargatan..
Avreglera mera.

2014-04-07 @ 21:56:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0