Mot nya höjder

I mitt förra inlägg nämnde jag den pågående trenden att bygga på nya våningar på befintliga hus. Det har redan pågått ganska länge men har på senare tid uppmärksammats alltmer, senaste veckan i både dagspress och bloggar. Tidigare handlade det om att bygga om vindsutrymmen till lägenheter men det har övergått till att helt nya våningar byggs. De syns inte alltid mot gatan men desto mer mot innergårdarna där både gården och lägenheterna blir mörkare. Det hela beror naturligtvis på att det finns pengar att tjäna, mycket pengar.

Dessutom har det blivit trendigt att bo i en vindsvåning. Så trendigt att det har kommit en motreaktion. Därför nämns nu ordet vindsvåning ofta med en stor portion ironi i samma mening som livsstil och teppanyakihäll.


På Södermalm har ett hus nära Götgatan ökats på med ytterligare en våning vilket gett huset ett ganska konstigt utseende.


På ett hus i närheten började byggställningar sättas upp i oktober 2011 (vänster bild) och nu i januari 2012 är arbetet i full gång. (Höger bild) Antagligen ska resultat bli som på systerfastigheten till höger. Påbyggnaden känns felplacerad men ser trots allt rolig ut med sina vågformade linjer.


Lika ofta är det kontorsfastigheter som byggs på. Jag har tidigare skrivit om kvarteret Loen men också på andra platser byggs hus på med flera våningar. Här är ett kontorshus fotograferat i korsningen Regeringsgatan/Jakobsgatan där en stor glaslåda byggts ovanpå huset. Snyggt? Nej, inte om du frågar mig.


Kommentarer
Postat av: Anna

Men du, hur snyggt är huset under påbyggnaden? Gräsligt. Påbyggnaden stör alltså egentligen ingenting.

2012-02-04 @ 21:02:17
Postat av: M1

Det handlar ju inte bara om hur nya höjder påverkar huset man bygger på utan hur det påverkar omgivningen.

2012-02-07 @ 15:52:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0