Bedrägliga bilder

På ett samrådsmöte jag var på tidigare i somras berättade representanten från stadsbyggnadskontoret att de ibland anklagas för att sprida desinformation. "Det gör vi inte!" förklarade han bestämt. Nej, de ljuger inte men det är ofta uppenbart att de väljer vilken information som presenteras och hur den presenteras. Det märks inte minst på de bilder som brukar illustrera olika byggprojekt.

Bilderna kritiseras ofta för att de visar en förskönad bild. Vinklar väljs för att visa husen på ett positivt sätt. Höga hus visas tex från halva husets höjd och inte från gatunivå, en vikel människor aldrig kommer att se dem från. Det är alltid fint väder, människor är alltid lediga och flanerar omkring och dricker kaffe ut pappmuggar. Bilderna visar aldrig slaskiga vinterdagar när stressade föräldrar hämtar skrikande barn från dagis.

Mest uppmärksamhet har bilderna om nya Slussen fått. De visar en sol som lyser från fel håll och det är de mest fördelaktiga vinklarna som visas. I den första utställningen visades samtliga nya hus i genomskinlig plast vilket gav dem ett betydligt luftigare intryck än om de visats i en täckande färg. Till nästa utställning hade det ändrats så att alla hus, både nya och gamla, visades i ljust trä. Alla gator visades också med ljust trä.


Bilderna där var däremot väl tillrättalagda för att visa nys Slussen i en positiv dager. Illustrationerna på nya Slussen var i färg medan bilderna på nuvarande Slussen visades i svartvitt och i vinklar som gjorde att gator och asfalt framträdde ofördelaktigt.

I projektet på tomten Stämpelfärgen 3 i Vällingby som jag skrev om i våras ser man också tydliga exempel på bedrägliga bilder. På illustrationen till det ursprungliga förslaget (nedan till vänster) är perspektiven förskjutna så att de nya husen inte ser ut att vara mycket högre än de gamla trots att de har många fler våningar. Perspektiven gör också att det bortre huset ser ut att ligga mycket långt bort. Notera också att skuggorna pekar åt olika håll. Det gör att balkongerna på huset närmast betraktaren är solbelysta trots att solen är på baksidan. Motsvarande husgavel på andra sidan vägen är dessutom i skugga.

På bilden som illustrerar det nya förslaget (nedan till höger) visas två av de tre planerade husen. Det tredje skymtar till vänster i bild. Genom att inte visa alla husen helt och hållet ges intrycket av att byggvolymen är mindre än vad den i själva verket blir.


Klicka på bilderna för större format.

Bilder som ska sälja in ett byggprojekt är ofta förskönade. Nästa gång du ser sådana bilder tycker jag att du ska fundera på vad de visar och vad de inte visar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0