Gästskribent: Bromsten, en stadsdel med tre berg

Samma gästskribent som tidigare gjort stadsvandringar i Stockholms innerstad har nu besökt en av Stockholms förorter. Många förorter har en mycket längre historia än vad många människor tror och har också dem ett kulturarv värt att bevara.

Bromsten, en stadsdel med tre berg.

Stadsdelen Bromsten har på senare tid mest uppmärksammats för graffitimålningen Faschinate. Gör man en vandring i resten av området finns det saker att se där också, både stort och smått. Stadsdelen är en del av Spånga församling så vi gör en tågresa på strax under 20 minuter från centrala Stockholm till Spånga station.

I Bromsten har det bott människor sedan vikingatiden, flera hundra år innan Stockholm grundades. Det var ett municipalsamhälle fram till 1949 när flera orter i området inkorporerades i Stockholm. Som en del av huvudstaden ska samhället nu förtätas enligt rådande ideal. Det finns fortfarande boende här som var med före inkorporeringen och många av Bromstensborna längtade varken då eller nu efter storstadens puls, trafik eller trängsel.

Spånga Kyrka ligger egentligen i Tensta men är ändå värd ett besök när vi tagit oss till den här delen av Stockholm. Kyrkan är en av Stockholm äldsta med torn och långhus från slutet av 1100-talet. Vartefter modet för kyrkor varierade genom seklerna har bl.a. kalkmålningar målats, målats över och tagits fram igen. Tillbyggnaden är det Bondeska gravkoret som tillkom på 1600-talet.


Spånga kyrka


Kristendomen var inte först i trakten. På kyrkogården finns ett flertal runstenar.

Ett grönområde sparades runt kyrkogården och bebyggelsen närmast kyrkan byggdes bara några våningar högt. Det gör att bebyggelsen i Tensta inte påverkar kyrkans närmiljö speciellt mycket. Miljonprogrammets stadsplan anpassades efter Spånga kyrka och den äldre bebyggelse som låg i dess närhet. Idag tas inte längre sådan hänsyn till kyrkor.


Kyrkans prästgård byggdes under andra hälften av 1800-talet och är idag församlingslokal.

Vi vandrar över Järvafältet bort mot Bromsten. Det gamla Båtsmanstorpet är rivet. Det skedde i sådan hast att inte ens hembygdsföreningen han fotografera det.


Vid ålderdomshemmet Fristad hittar vi en av Bromstens få statyer. Det är en bronshäst vars konstnär och ursprung är okänd för de flesta Bromstensbor. Men trevlig är den.

Vi fortsätter upp på berget och ser en fantastisk byggnad från 1902. Från början var det ett hem för fallna kvinnor, som det hette. Huset har också inrymt kommunalkontor, läkarmottagning och ålderdomshem. Sen 1984 finns här en waldorfskola, Ellen Keyskolan.


Ellen Keyskolan, en gång i tiden ett hem för fallna kvinnor.

Ellen Keyskolan ligger uppe på ett av Bromstens berg som bär spår efter istiden och utgör en fantastisk skolgård med mycket natur.


En bergsskärning som heter duga.

Bromstens andra skola, Bromstensskolan, ligger också den på ett berg. Egentligen är det Bromstens första skola eftersom den har fungerat som det hela tiden. Huvudbyggnaden är från 1904 och tillbyggnaderna från 1990-talet. Även här är skolgården till stora delar naturtomt. Stadsdelens barn har verkligen nära till grönskan.


Bromstenskolan

Bromstens bostadsbebyggelse är av blandad karaktär. Här finns både hyreshus, radhus och villor. Alla årtionden från 1900 och framåt finns representerade.


En del av villorna från det tidiga 1900-talet är som hämtade ur en sagobok med sina trädgårdar och snickarglädje.


Hyreshus vid Bromstens plan.


Det gamla K-märkta spruthuset från 1906 vid Duvbovägen är idag bostad. I tornet hängdes brandslagar upp på tork efter användning. Åkare Engströms hus på samma tomt är numera rivet.


På Bromstens tredje berg låg en gång i tiden en borg. För 13000-15000 år sedan var havsnivån högre och borgen låg då på en udde. Numera finns inte mycket kvar av de borgar som legat på platsen men de vittnar om ortens långa historia.


Bromstens badmintontält har ett typiskt utseende och har senare även kompletterats med squashhall. Alla som åkt den här sträckan med pendeltåget känner igen dem.


Precis vid Spånga kyrkväg ligger en gammal fabriksbyggnad med sitt karaktäristiska taggiga tak och stora fönster. Förut var det mekanisk verkstad här. Numera finns här ett åkeri. Huset påminner oss om den småskaliga industri som under 1900-talet dominerade området men idag raskt förpassas till andra platser. Jag hoppas att just detta hus får stå kvar oavsett verksamhet.

Det var lite av Bromsten det, mer finns att se och berätta men allt kan inte komma med här. Vi får se vart färden tar oss nästa gång.

Väl mött.


Kommentarer
Postat av: Björn

Hej,
Jag kan glädja dig att Spånga hembygdsförening tog bilder på Båtsmanstorpet innan det revs.

Björn
Medlem i styrelsen Spånga Fornminnes- och Hembygdsgille

2015-02-17 @ 17:42:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0