Om ordens betydelse 3

Mark som blivit över
I debatten om nya hus som ska byggas på en liten äng eller i ett litet skogsparti mellan befintliga hus sägs ofta att det inte gör något eftersom det ändå bara är mark som blivit över. Men det är alltför ofta ett helt felaktigt påstående. Det rör sig nämligen ofta om mark som medvetet sparats när husen byggdes. De boende skulle ha nära till naturen och träd inpå knuten. Nu anses obebyggd mark inte ha  något värde och de här gröna ytorna byggs i rask takt bort.
 
Port
Det ska numera byggas portar lite varstans i Stockholm. I praktiken innebär det två höga hus som står bredvid varandra. En port är nämligen alltid två höga hus, gärna med en bilväg mellan dem. Samtidigt som byggandet av Hagastaden ska sudda ut gränsen mellan Stockholm och Solna skulle Tors Torn markera samma gräns som en port in i Stockholm. Just Tors Torn blir inte av men det dyker nog upp en port där ändå.
 
Karaktärsbyggnad
Flera av de byggnader som byggts i Stockholm de senaste åren har beskrivits som "märkesbyggnader". Victoria Tower i Kista blev klart förra året och beskrevs då som en märkesbyggnad och t.o.m. Stockholm Waterfront har av politier också beskrivits som en märkesbyggnad. Trots detta sägs det ofta att det inte byggts någon märkesbyggnad i Stockholm sedan 1989 då Globen färdigställdes och att det därför måste byggas fler. I takt med att ordet märkesbyggnad blivit allt mer utslitet har nu ordet "karaktärsbyggnad" börjat dyka upp. Det är i själva verket ett nytt ord för i stort sett samma sak.

Kommentarer
Postat av: Björn Nilsson

Det går väl bra med "karaktärsbyggnad". Då kan iakttagaren själv få bestämma om det rör sig om en god eller en dålig karaktär!

2012-10-22 @ 12:52:00
URL: http://bjornholm.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0