Om ordens betydelse 2

Gammalt industriområde
När ett nytt bostadsområde ska byggas sägs ibland att det ska byggas i ett gammalt industriområde. Det får det att låta som att det handlar om ett övergivet industriområde som inte längre används. Men i många fall finns där företag och verksamheter som är högst aktiva. När området omvandlas till bostäder måste de lägga ner sin verksamhet eller flytta till en annan plats att vara på, tills det byggs där också. Just nu är samhällsnyttan i Stockholm större av att bygga bostäder än att låta människor behålla sin försörjning i industriområden. Men det hjälper inte dem som blir av med jobbet.

Världsklass

Allting i Stockholm ska numera vara i världsklass. Det gäller allt från bostäder och äldreomsorg till skola och kultur. Världsklass, världsklass, världsklass. Ordet används så mycket att fler än jag börjat ifrågasätta vad som egentligen menas med det, speciellt när utvecklingen på många håll går i motsatt riktning. Det blir lite som att ropa "vargen kommer". Till slut är det ingen som bryr sig. I praktiken är ordet en reklamslogan som inte betyder ett dugg.

Handelsplats

Nu när kritiken mot att det byggs fler och fler gallerior blir allt större och fler och fler börjar undra hur många gallerior det egentligen behövs i Stockholm har ett nytt ord dykt upp. Det är ordet handelsplats. Numera är det tex inte en ny galleria som byggs vid Hornstull utan en handelsplats med ett 40-tal butiker. För att återanvända vargtemat så är ordet handelsplats en ulv i fårakläder. Under ytan är det samma gallerior som vanligt.


Kommentarer
Postat av: Gudrun Holmgren

Ord som upprepas som mantran: Översvämningsriskerna i Mälaren är oacceptabelt höga (Startat av SMHI), Slussen har tjänat ut och måste rivas. (Startat när? Upprepas ständigt) Slussen är utom all räddning(Startat av projektchef Andreas Burghauser som arbetat med betongutvecklingsprodukter och borde veta bättre)

2012-06-17 @ 21:05:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0